Delegacija Sarajeva
85

Karić kod gradonačelnika Beča: Naše veze su veoma snažne i duboko utkane u historiju

D. Be.
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u službenoj je posjeti Beču na poziv svog kolege Michaela Ludwiga, gradonačelnika glavnog grada Austrije.

Zajedno sa gradonačelnicom Karić, u službenoj posjeti Beču borave predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, zamjenik gradonačelnice Haris Bašić, te gradski vijećnici Nihad Uk i Danijela Šahat.

Bio je to prvi susret dvoje gradonačelnika koji su istakli vrlo uspješnu dosadašnju suradnju, te razmotrili mogućnosti još jačeg razvijanja odnosa te proširenje oblasti zajedničkog djelovanja prijateljskih gradova Sarajeva i Beča.

"Sa velikim sam zadovoljstvom prihvatila poziv u želji da nastavimo zajednički rad na intenziviranju partnerskih veza i saradnje. Grad Beč proglašavan najugodnijim gradom za život u svijetu, spreman je prenijeti svoja iskustva i dobre prakse, naročito preko projekata urbanog razvoja, ekologije, turizma, u oblasti primjene pametnih tehnologija", kazala je Karić.

Gradonačelnica je naglasila da želimo da Sarajevo bude mjesto za ugodan život, boravak i unosno poslovanje, a da se razlikuje po duhu koji drugi gradovi nemaju.

Podsjetila je da su naše veze sa Austrijom i Bečom tradicionalne i veoma snažne, duboko utkane u historiju naših zemalja i gradova.

"Relativno mala geografska udaljenost, kao i ugled i značaj Beča u percepciji građana Sarajeva, pogodnosti su koje u budućnosti treba iskoristiti uz obostrani interes i zadovoljstvo", poručila je Karić.

Pozvala je gradonačelnika Ludwiga da posjeti Sarajevo, između ostalog i obnovljeni arhitektonski dragulj - Bistričku stanicu, koju uskoro otvaramo i vraćamo građanima Sarajeva kao značajnu kulturnu instituciju i turističku atrakciju.