Nadbiskup vrhbosanski
891

Kardinal Vinko Puljić: Nisam došao na inauguraciju u Predsjedništvo, ne bi bilo ni dobro

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je u intervjuu za Dnevnik Nove TV da je pozvan na inauguraciju članova Predsjednišva BiH, ali da dolazak nije mogao ukalkulirati u svoje vrijeme.

"Možda to ne bi bilo dobro ni radi samog konteksta situacije koja se dogodila", poručio je kardinal Puljić, napominjući potom da se samim Dejtonom pokazalo da nemaju svi jednaka prava u BiH.

Naveo je da su visoki predstavnici koji su dosad bili u BiH vjerojatno mislili da će problem najlakše riješiti s dva naroda pa su Hrvate polako zakonski izgurali iz jednakopravnosti.

"Sada se moramo složiti i izboriti za ta jednaka prava, a vjerujem da će i Evropa napokon shvatiti da nas ne može ignorisati. Dejtonski kreatori moraju shvatiti da moraju uvažiti naše postojanje", istakao je Puljić.

Poručio je da ne navija za jednu stranku, već za narod koji je konstitutivan i u ovoj državi treba jednako pravno postati kreator te države.

Upitan da li razgovara s predstavnicima pravoslavne crkve i Islamske zajednice u vezi s tim problemom, Puljić odgovara da razgovara, ali da to nije stvar vjerskih zajednica.

"To je stvar politike i kreatora ove političke situacije", poručio je Puljić, dodavši da takve stvari trebaju rješavati diplomati.

Dodao je da vjerske zajednice itekako mogu doprinijeti rješavanju problema ako ih slušaju.

"Ako nas ne žele čuti, znaju nas medijski linčevati poručujući da smetamo njihovoj djelatnosti", rekao je on.

Na insistiranje da navede primjer, kardinal Puljić je kazao da je medijski linčovan kada je kazao da zakonski gledano sadašnji izbor nije bio pravedan.

"Onda su me zvali nacinalistom i fašistom", požalio se kardinal.

Na pitanje hoće li sarađivati sa članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, ističe da ne može protiv zakona.

"Crkva mora naći put da opstane, ali i tražiti svoja prava", zaključio je kardinal Vinko Puljić.

Podsjetimo, tokom svečanog prijema u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je također govorio o "manjkavostima" djelovanja visokog predstavnika i "pogubnostima" odluka koje su visoki predstavnici donijeli.