BiH
0

Kardinal Puljić uputio čestitku povodom Uskrsa

FENA
"Slaveći otajstvo Kristove muke, smrti i uskrsnuće, jačajmo svoj identitet i prepoznatljivost u Kristu, te se snagom vjere oduprimo svakom zlu i silama zla, neka Kristova pobjeda bude prisutna u nama po našoj vjeri u njega", poručio je danas u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u uskrsnoj četitki svim katolicima u BiH.

Kardinal Puljić je istaknuo da mu je, u ovom vremenu kada se mnoge temeljne ljudske i kršćanske vrijednosti dovode u pitanje i na apsurdan način postavljaju kao nešto nestabilno i promjenjivo, ovisno o željama, korisnosti ili udobnosti, te kada smo izloženi raznim negativnim uticajima usmjerenim protiv čvrstog i zdravog stava vjere i iskrenog ljudskog promišljanja i razlučivanja, dužnost bdjeti nad pokladom vjere utemeljene na događaju uskrslog Krista.

"Slavlje uskrsnuća jeste najveće blago naše vjere na kojem počiva identitet kršćanina. U ovoj godini sv. Pavla nadahnjujemo se na njegovom apostolskom primjeru i nauku za pomlađivanje Crkve danas, kako reče u svojoj katehezi Benedikt XVI", navodi nadbiskup.

On je kazao da je katolicima otajstvo Kristove muke, smrti i uskrsnuća darovalo da to čine Njemu na spomen u slavlju Svete mise. Stoga upravo slaveći nedeljnu Svetu misu slavi se Kristovo uskrsnuće i time svjedoči identitet kršćana.

Ukazao je i da postoje vidljivi znaci kršćanskog identiteta, kao što je znak Kristova križa koji je i sadržaj življenja kršćana, jer u njemu prepoznaju smisao svake patnje, ali i očekuju pobjedu dobra nad zlim.

Da smo u zajedništvu u Katoličkoj crkvi, dodao je, svjedočili smo svojom vjernošću Svetoj stolici i nasljedniku Petrovu, Svetom ocu.

"U tom duhu vam želim sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs. Tu radost podijelimo u izgrađivanju zajedništva u obitelji, u svom narodu i sa svima s kojima dijelimo ovo podneblje u našoj voljenoj zemlji", istaknuo je kardinal Puljić čestitajući predstojeći veliki katolički praznik Uskrs.

Katolici u BiH veliki će praznik Kristova uskrsnuća proslaviti u nedelju, 12. aprila.