Najveći katolički blagdan
0

Kardinal Puljić služio Uskršnju misu

SRNA
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić služio je danas u katedrali Srca Isusova u Sarajevu Uskršnju misu, povodom najvećeg katoličkog praznika Uskrsa.

Tokom propovijedi, kardinal Puljić je ukazao da se javnosti ovih dana stalno nameću kao teme kriza, uz kompleks siromaštva, i materijalna bogatstava koji ljude tjeraju u kriminal i mržnju.

"Čovjek današnjice je pravi odrpanac, jer živi bez Boga i ništa mu nije sveto. To je pravi siromah. U stanju je sve ozakoniti i donositi zakone protiv života i to nazvati marketingom", rekao je kardinal Puljić.

On je vjernike pozvao na vjerno slavljenje nedjeljne mise, kako bi tu susreli Isusa Krista, "pili na izvoru života i zračili radošću vjere".

Kardinal Puljić je rekao da se u BiH i vjera upotrebljava i zloupotrebljava za politička svrhe.

"U životu jedni sa drugima moramo naučiti da je neminovnost života zajedno prihvatiti jedni druge, u različitosti i poštivati te različitosti. Zloupotreba je vjere svoju vjeru tumačiti napadajući druge, jer tako ne gradimo budućnost", rekao je Puljić.

On je naglasio da nema istinskog dijaloga, ukoliko ne bude međusobnog poštovanja, naglasivši potrebu da se svako po svom zakonu Bogu moli, a tuđe poštuje.

Rimokatolička crkva i protestantske zajednice danas slave najveći katolički praznik Uskrs, a pravoslavni vjernici će ovaj praznik proslaviti 19. aprila.