BiH
0

Kardinal Puljić predvodio misu u sarajevskoj katedrali

FENA
Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je u sarajevskoj katedrali u uskrsnonoj noći na 23. marta misu bdijenja uz koncelebraciju petnaestak svećenika, među kojima je bio i franjveački provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan.

Na početku obreda zapalio je s ognja pred katedralom uskrsnu svijeću s koje su potom svi svećenici i vjernici upalili svoje svijeće a pesronalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Marijan Pejić otjevao hvalospjev uskrsnoj svijeći.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je najprije pozdravio predstavnike mitropolita daborbosanskog gospodina Nikolaja: jereja Vanju Jovanovića i starješinu Saborne crkve sveštenika Borislava Livopoljca. «U ovoj svetoj noći mi ne slavimo samo povijesni događaj nego ono što se u nama zbiva. Prošli smo ovu korizmu moleći se Bogu i čineći pokoru te nastojeći se osloboditi se od grijeha. Tu je i sakrament pomirenja, a nastojali smo tražiti i moliti oprštenje. U ovoj svetoj noći slavimo otajstvo Kristove muke i uskrsnuća, otajstvo Kristove pobjede. Želimo doživjeti to otajstvo, a sv. Pavao kaže da smo s Kristom suumrli i suuskrsnuli. Tu je sjedinjenje s Kristom.

U ovoj svetoj noći želimo doživjeti Krista kao svjetlo. On je upalio to svjetlo u nama u času krštenja. Sav smisao naše žrtve, pokore, molitve i razmatranja kroz korizmu jest da se to svjetlo upaljeno na krštenju rasplamsa se snagom kako bi doživljavali da je naša životna staza obasjana Kristovim svjetlom koje nam pokazuje smisao. Želimo prepoznati sebe da smo se ucijepili u Krtista uskrsloga», kazao je kardinal Puljić čestitajući Uksrs svima nazočnima.