BiH
31

Kardinal Puljić pozvao na poštivanje čovjeka i njegovog dostojanstva

FENA
Foto: E. M./Klix.ba
Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu danas je služena svečana misa u povodu katoličkog blagdana Uskrsa.

U prazničnoj atmosferi i u prisustvu velikog broja vjernika, svećenika i apostolskog nuncija u BiH, uz molitvu, blagoslov, propovijed i tradicionalne obrede slavljena je najveća radost kišćanskog svijeta i vjera u pobjedu života nad smrću.

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić, koji je čestitajući katoličkim vjernicima Uskrs poručio da proslava ovog blagdana znači pobjedu dobra nad zlom i života nad smrću.

Uz izraze zahvalnosti svima koji su njemu i ostalim vjernicima čestitali ovaj veliki praznik, kardinal Puljić je u uskrsnoj propovijedi istaknuo da se vjernici putem molitve, korizme, pokore i kroz djela ljubavi i ispovjed obnavljaju i raduju životu, "jer uskrsli Krist je novi život".

Poručio je da je Krist vratio dostojanstvo čovjeku, a da je grijeh taj koji urušava to dostojanstvo.

"Danas slavimo tu obnovljenost dostojanstva čovjeka i htjeli bismo da upravo slaveći život koji nam je Krist darovao unesemo to u javno mnijenje, u ovaj svagdanji život, jer Bog je sišao - Sin Božiji otjelovio se, postao čovjek da bi živio ljudski život i prošao trpljenje i muku i smrt i uskrsnućem pobijedio svu tu tamu grijeha, svu tu bol...", kazao je kardinal Puljić.

Krist je, kako kaže, dao čovjeku putokaz kako izaći iz toga, kako osmisliti patnju i kako znati pogledati i nakon smrti, "jer tu ljudska pamet staje i nijedna znanost ne daje odgovor kada je u pitanju smrt. Tu jedini uskrsli Krist daje odgovor, i zato mi vjerujemo u uskrsnuće mrtvih i život vječni".

Kardinal Puljić pozvao je na poštovanje čovjeka i njegovog dostojanstva, te izgradnju duha suživota uz puno uvažavanje različitosti i poštivanje svetinja, napominjući da je svaki čovjek Božije stvorenje i da snosi odgovornost za svoja djela, te da niko nije ovlašten da gazi njegovo dostojanstvo.

Kazao je da vjera naučava poštivanje čovjeka, a Bog, koji mu daruje život, poziva čovjeka na dostojanstvo i uzvraćanje ljubavi, slaveći život.

"Ne može niko reći: to se mene ne tiče, mi smo socijalna bića... i dužni smo zauzeti se za obranu dostojanstva čovjeka, svetinja i izgrađivati društvo, gdje će se čovjek osjećati sigurnim", kazao je kardinal Puljić, pozivajući sve one koji ruše čovjekovu nadu da shvate tu odgovornost.

Ukazao je na značaj očuvanja nade, unatoč svih životnih iskušenja i njegovanja zajedničkog života u dobru i uz punu odgovornost za vlastito (ne)činjenje.

Mise su služene i u drugim gradovima BiH. Biskup banjalučki Franjo Komarica je pozvao na njegovanje najznačajnijih ljudskih vrijednosti, života, ljubavi i mira.

Ukazao je na potrebu da ljudi poštivaju jedni druge.

"Ispravno vjerujemo u Kristovo uskrsnuće i u vječni, sretni život samo onda ako ispravno vjerujemo u vrijednost vlastitog života i u vrijednost života svih ljudi, i ako to svjedočimo svojim riječima i djelima, ako svjesno idemo zajedno s drugim ljudima, našom braćom i sestrama, i kroz samu smrt u život nakon zemaljske smrti – bez obzira u kojem se životnom zvanju ili okruženju nalazili", naglasio je biskup Komarica u obraćanju vjernicima u katedrali Svetog Bonaventure u Banjoj Luci.

"Istinski kršćanin svjedoči svojim ponašanjem svoju vjeru u Krista", kazao je biskup banjalučki.

Kazao je i da Kristovo uskrsnuće treba gledati kao pobjedu nad smrću i njega kao osloboditelja iz svih neljudskih robovanja i podjarmljivanja, kao onoga koji ponovno vraća svakom čovjeku svijest o njegovu vlastitom dostojanstvu.

"Nužno je potrebno da mi kršćani u našoj zemlji, na našem kontinentu i na cijeloj zemaljskoj kugli dopustimo da Isus Krist doista uskrsne u stvarnom svome uskrsnuću. Kao i prvi Isusovi učenici i prijatelji i mi današnji kršćani ćemo biti vjerodostojni navjestitelji i ostvaritelji Kristova uskrsnuća, ako upremo sve sile svoga uma i srca u podizanju satrvenog, obespravljenog, osiromašenog, ojađenog, napuštenog, na duši i tijelu bolesnog čovjeka – našeg bližnjega, našeg sugrađanina i ako mu pomognemo da povjeruje u konkretnu, djelotvornu ljubav Božju koja želi omogućiti njemu i svakom čovjeku sretni, vremeniti i vječni život", rekao je biskup Komarica.

Čestitke povodom Uskrsa uputili su zvaničnici RS-a.