Mostar
55

Kardinal Puljić: Evropi treba radna snaga i onda nas na perfidan način "usisava"

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon 72. redovne sjednice Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koja se posljednja dva dana održavala u Mostaru organizirana je konferencija za medije na kojoj su se prisutnima obratili kardinal Vinko Puljić i biskup monsinjor Ratko Perić.

Kardinal Puljić kazao je kako su biskupi naporno radili na konferenciji, izražavajući zadovoljstvo urađenim u protekloj godini.

"Na poseban način mi biskupi smo pokušali uživjeti se u našu stvarnost i donijeti neko ohrabrenje kako bismo bili sposobni suočiti se s izazovima današnjice. Jasno, mi ne možemo riješiti sva pitanja, ali smo intenzivno radili ova dva dana", kazao je Puljić.

Biskup domaćin monsinjor Ratko Perić kazao je kako se dosta govorilo o problemu iseljavanja te najavio krajem narednog mjeseca u Travniku međudekanski susret o toj temi.

"Moramo priznati da je to vrlo kompleksan problem. Uključena je želja za boljim standardom, situacija da čovjek nema nikakav posao, a oni koji imaju nekakav posao i dobijaju nekakvu plaću odlaze sa svojim porodicama u zemlje u kojima mogu bolje živjeti. Ne može se tačno reći šta je problem i razlog, ali smo zadužili biskupa Vukšića da izloži ovu problematiku pa će to biti stavljeno pred nas više od trideset gdje će svako iznijeti neko riješenje. Nastojimo uraditi ono što možemo, a to je malo u odnosu na ono što bi država trebala i morala", kazao je u svom obraćanju biskup Perić.

Kardinal je dodao da je stvorena atmosfera napetosti, ali i igra s ljudskim pravima te porodični odgoj i sve to doprinosi odlasku ljudi.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Jedan od elemenata je da nismo naučili voljeti svoju grudu, jer ono što se voli za to se žrtvuje. Nekako smo izgubili ono što su naši stari baštinili i to ne znamo cijeniti. Čak i oni koji su za tu grudu ginuli danas je badava ostavljaju. Onda moram otvoreno reći da Evropa nema djece i treba joj radna snaga pa nas tako na jedan perfidan način usisavaju, dobijaju gotove ljude i pokrivaju svoje potrebe, a nama kako bude", kaže Puljić.

Perić je kazao da Crkva iseljavanje doživljava i na svom planu da je jedna biskupija u prošloj godini izgubila šest vjeroučitelja koji su otišli na zapad, a ranije bili regularno zaposleni i od države i od Crkve. Sedam novih vjeroučitelja je najavilo odlazak.

"Iz Hercegovine je u posljednjih pet godina otišlo petnaest hiljada ljudi, sada oni tamo od nas ovdje traže i svećenika. Mi taj problem vrlo bolno osjećamo i na svojoj koži", naglasio je Perić.

Kardinal Puljić je pozvao medije da stvaraju pozitivniju klimu, kaže da je stvoren dojam kao da dolazi sudnji dan te da treba pomoći političarima da budu odgovorni u svom zadatku i prema ljudima.

"Mi smo prošle godine u Hercegovini ostali bez pet hiljada vjernika, od Trebinja do Mostara", kazao je Perić, kazavši i da ne želi u ovom vremenu govoriti o političarima, a da svećenik koji daje političke izjave, ako postoji, treba dobiti upozorenje na vrijeme.