Dom u Sarajevu
104

Karantin na Bjelavama: Dvojica muškaraca odbijaju hranu jer im je istekla izolacija

E. Sk.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nekoliko građana koji su nakon dolaska iz Švedske smješteni u izolatorij u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu negoduju jer im je, kako kažu, istekla izolacija od 14 dana, a nisu pušteni iz izolatorija, zbog čega navljuju štrajk glađu.

Riječ je o dvojici muškaraca iz izolatorija u Studentskom domu Bjelave koja protekla dva dana odbijaju hranu, potvrdio je za Klix.ba voditelj projekta i uposlenik Studentskog centra Bjelave Ahmed Mulaibrahimović.

"Tačno je da imamo dvije osobe koje odbijaju hranu od jučer. Sa jednom osobom smo uspjeli to dogovoriti da nešto pojede, a za ovu drugu smo molili rodbinu da pokuša razgovarati s njim. Riječ je o čovjeku koji je šećeraš i mora jesti", pojašnjava nam Mulaibrahimović.

Smatra kako je problem nastao onda kada se ispostavilo da je kćerka od čovjeka koji štrajkuje glađu pozitivna na koronavirus, zbog čega su ih morali razdvojiti.

"Nakon što smo saznali da je pozitivna morali smo ih izolovati, razdvojiti, po preporuci ljekara. Oni vidno nemaju simptoma, stanje je zasad stabilno, nadamo se da će tako ostati. Ne znam da li će do štrajka doći, ali i ako dođe, vjerujem da hrana ni smještaj nisu razlog, nego karantin, a to nije u našoj nadležnosti", poručuje Mulaibrahimović.

Dodaje kako spremaju hranu i za dijabetičare, za vegetarijance i da čine sve što je u njihovoj moći da situacija ostane pod kontrolom.

"Trudimo se da učinimo sve što je do nas. Spremat ćemo obroke kao i svaki dan i nadamo se da do štrajka neće doći", kazao je Mulaibrahimović.