BiH
16

Karamehmedović: Situacija je katastrofalna, ali učinit ćemo sve da održimo program

Piše: A. Z.
RTV Dom (Foto: Klix.ba)
RTV Dom (Foto: Klix.ba)
Zastupnički dom PSBiH ni danas nije raspravljao o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o javnom RTV servisu. Razmatranje po hitnom postupku, koje je zahtijevao Mirsad Mešić, nije dobilo entitetsku podršku iz RS-a i ostavljeno je za sljedeću sjednicu. Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ističe da je evidentno da dio zastupnika ne želi riješiti problem javnog emitiranja.

"To je bila jasna poruka svima u ovoj državi kakav je odnos zakonodavne institucije prema javnim emiterima, odnosno dijela poslanika, jer treba napraviti razliku između onih koji su za rješenje i onih koji čine sve da do toga ne dođe. Ovo je jasna poruka svima u BiH i međunarodnoj zajednici da ne treba očekivati da će BiH ispuniti jednu od važnih obaveza na evropskom putu, a to je postojanje stabilnog, neovisnog, profesionalnog i samoodrživog javnog servisa", kazao je Karamehmedović za Klix.ba.

Samostalni sindikat radnika BHRT-a najavio je da će 23. januara u 12:05 sati u RTV Domu održati protest upozorenja. Na ovaj korak su se odlučili, tvrde, jer je ugrožena egzistencija svih radnika i njihovih porodica. Ističu da su upitne plate, da se doprinosi ne uplaćuju redovno, da su uslovi rada katastrofalni te da su sredstva za rad zastarjela.

"Ovaj način naplate takse već mjesecima ne donosi nikakav rezultat, taj priliv sredstava je sve manji. Problem je i u neriješenim odnosima unutar samog sistema javnog emitiranja između emitera. Za ovih nešto više od godinu i po broj uposlenika smanjen je za 100 i sada ih ima 850. Prosječna plata je 800 KM, što je manje od prosjeka i u FBiH i u RS-u, a 62 posto uposlenika ima platu između 550 i 700 KM. Dakle, svi troškovi su svedeni na minimum, ali to nije dovoljno da bi BHRT imao održivu egzistenciju. Bojim se da je vrlo blizu dan kada ćemo biti prinuđeni da prekinemo rad, a to će se odraziti i na FTV i TV Sarajevo. Učinit ćemo sve da održimo program, jer zbog programa i postojimo, to je posljednja linija odbrane, ali situacija se definitivno može nazvati kritičnom", kazao nam je generalni direktor.

RTV Dom (Foto: Klix.ba)
RTV Dom (Foto: Klix.ba)

S druge strane, Sindikalna organizacija BHRT-a se ograđuje od najavljenog protesta, jer ne razumiju njegov smisao.

"Insistiramo na činjenici da vrh BHRT-a nikada nije poslao javnosti jasnu poruku da je spreman provesti radikalne reforme kojima bi se reafirmisalo opredjeljenje da postojimo zbog programa. U trenutku dok čekamo novi Upravni odbor, pri čemu osnivač BHRT-a, Parlamentarna skupština BiH, pokazuje visok stepen odgovornosti da postupak što prije bude završen, bilo kakav protest može se shvatiti kao pokušaj amnestiranja dosadašnjeg Upravnog odbora koji, iako je bio odlično plaćen, nije nikada inicirao da se išta od navedenog uradi", saopćili su iz Sindikalne organizacije BHRT-a.