Generalni direktor
46

Karamehmedović: Deblokirani računi BHRT-a ne rješavaju dugoročni problem finansiranja

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović rekao je za Klix.ba da su računi odlobkirani, ali da to ne rješava dugoročno finansiranje BHRT-a i da se moraju tražiti načini za spas Javnog servisa BiH.
"Stabilan Javni servis je jedan od 14 uvjeta pridruženja BiH Evropskoj uniji, gdje se traži da BiH ima stabilan javni servis koji je samoodrživ, profesionalan i nezavisan", rekao je Karamehmedović.

Na pitanje da li uposlenici sada mogu očekivati isplatu zaostalih plaća, generalni direktor BHRT-a kaže da trenutno nema odgovor na to pitanje.

"Ja nemam čarobni štapić, ali menadžment će učiniti sve da osigura sredstva za isplatu plata. Čim ste blokirani, svaki novac koji dođe ide na račun Porezne uprave. Ovo je prvi korak, a radnici su prioritet. Mi ćemo učiniti sve u saradnji s nadležnim institucijama da se riješi dugoročno finansiranje BHRT-a", dodao je.

Ističe da nije prevelik optimista kada je u pitanju pronalazak rješenja na državnom nivou s obzirom da postoje političke opcije koje ne očito ne žele dobro BHRT-u.

"Ali nadam se da još uvijek u BiH ima snaga koje su državotvorne i koje će pomoći da se riješi status jednog od simbola svake države, pa tako i Bosne i Hercegovine", kazao je.

Za kraj je prokomentarisao najavljenu raspodjelu novca na državnom nivou. Prema tom planu, koji još nije usvojen, BHRT bi dobio 1,5 milion KM, kao i Federalna TV i RTV Herceg-Bosna, dok bi RTRS dobio 2,2 miliona KM.

"Ta raspodjela nije korektna. BHRT treba imati prioritet s obzirom da se radi o Vijeću ministara BiH i državnom nivou vlasti. BHRT je trebao dobiti najveći iznos sredstava", kazao je ne želeći komentarisati otkud RTV HB u planu raspodjele.