Principijelan
233

Karamatić u Domu naroda PSBiH jedini glasao protiv seta zakona o akcizama

Klix.ba
Mario Karamatić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mario Karamatić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prilikom glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, jedino je delegat Mario Karamatić glasao protiv prijedloga Vijeća ministara BiH.

"Zakon o akcizama usvojen je u šestom pokušaju, dio kolega je promijenio mišljenje, a dio pobjegao sa sjednice. Slijede poskupljenja prvo goriva pa svega ostaloga", naveo je Karamatić.

Mišljenje je jedino promijenio delegat iz reda hrvatskog naroda Martin Raguž (HDZ 1990) koji je u četvrtak glasao za usvajanje seta zakona o akcizama navodeći kako su sve političke stranke potpisale izjavu o evropskom putu BiH i kako je Vijeće ministara BiH u obrazloženju prijedloga navelo "motivirajuće učinke na ukupno stanje u društvu".

Rezultati glasanja u decembru 2017.
Rezultati glasanja u decembru 2017.

Na sjednici održanoj 7. aprila 2017. godine protiv usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH glasala su ukupno četiri delegata i to Mario Karamatić, Sifet Podžić, Ognjen Tadić i Darko Babalj, dok je Raguž prije nekoliko mjeseci bio suzdržan.

Rezultati glasanja u aprilu 2017.
Rezultati glasanja u aprilu 2017.

Podžić, Tadić i Babalj nisu prisustvovali sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a kako je rečeno, odustvo su opravdali delegati Babalj i Podžić.