U iščekivanju
104

Karamatić: Jedva čekam da Cormack ode iz BiH, jadni Inzko mora se nečim baviti

Piše: Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što su Ambasade SAD-a i OHR-a otvoreno prozvale HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS da će biti direktno odgovorni za eventualno dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH reagovao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić (HSS).

Karamatić je reagujući na saopćenje Ambasade SAD-a i OHR-a, a koje se odnosi na izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, direktno prozvao ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack i visokog predstavnika međunarodne zajednica u BiH Valentina Inzka.

"To saopćenje za javnost je notorna glupost. Jedva čekam da uvažena ambasadorica Cormack ode odavde i da nam dođe neko normalan. Odnosno, neko ko će sprovoditi politiku Sjedinjenih Američkih Država, a ne sarajevske političke čaršije", rekao je Karamatić.

Što se tiče OHR-a, Karamatić je kazao da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nažalost ničim izazvan zaglavio u BiH.

"Inzko je u BiH zaglavio kao Ljubo Bešlić u Mostaru. Njemu je ovo zadnji angažman pa mora se s nečim zabavljati. Čovjek bi možda išao i u penziju... Razumijem njegove stavove, a ne znam koliko je on jadan uopće upoznat sa stanjem", kazao je Karamatić.

Dodao je da ne zna da li je Inzku uopće poznato da je Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH predložio izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, a na kojima su radili i međunarodni stručnjaci i Ministarstvo pravde BiH.

"Razlika između zakona koji forsira međunarodna zajednica i zakona koji je predložio Klub delegata iz reda hrvatskog naroda je u nekih pet rečenica. Kada bi se ušlo u dublju analizu vidjelo bi se da su tu male razlike. Ja vjerujem da će se to prevazići u amandmanskoj fazi jer protiv izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH nije niko", rekao je Karamatić.

On je podsjetio na hrvatsku poslovicu "Besposlen pop i jariće krsti" navodeći kako baš tako rade i Maureen Cormack i Valentin Inzko.