{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karamanlis: Puna podrška evropskom putu BiH

F
23.7.2007. u 15:42
0
0
Karamanlis: Puna podrška evropskom putu BiH
0
Karamanlis: Puna podrška evropskom putu BiH
Kosta Karamanlis
Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te Sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Grčke potpisani su danas u Sarajevu tokom službene posjete visoke grčke delegacije BiH s premijerom Kostasom Karamanlisom na čelu.
Sporazume su potpisali predstavnici Vijeća ministara BiH, zamjenik predsjedavajućeg i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac, te s grčke strane zamjenik ministra vanjskih poslova Evripidis Stylianidis.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je u izjavi nakon ceremonije potpisivanja zahvalio Grčkoj na do sada ukazanoj pomoći BiH i najavio da će i dalje pomagati BiH na njenom evroatlantskom putu.

On je najavio današnje svečano otvaranje ploče s natpisom "Zgrada prijateljstva između BiH i Grčke" (bivša zgrada republičke vlade), u čiju obnovu je Grčka uložila 19 miliona eura. Špirić je posebno zahvalio Grčkoj na pomoći od 200.000 dolara za Srebrenicu, "što je i velika poruka".

Špirić je odnose između dviju zemalja ocijenio prijateljskim, ali uz mnogo prostora za unapređenje. Zato je dogovoreno formiranje međuvladinih komisija koje će predlagati mjere za njihovo poboljšanje.

Sporazumi koji su danas potpisani bit će od koristi za građane obje zemlje, naglasio je.

Špirić je naveo da je također razgovarano o situaciji u BiH, reformama i zastojima, a razmijenjena su viđenja o razvoju situacije u regionu.

I grčki premijer Karamanlis je istaknuo odlične odnose između dviju zemalja na svim nivoima, a današnjim sporazumima je unaprijeđen bilateralni institucionalni okvir koji će podići nivo saradnje.

On je čestitao BiH na nizu uspjeha na evroatlantskom putu, članstvu u Vijeću za ljudska prava UN-a i izboru Sarajeva za sjedište novog Sekretarijata za regionalnu saradnju.

"Grčka je dosljedno podržavala svim sredstvima evroatlantski put BiH, kao i ostalih zemalja zapadnog Balkana, kao garanciju za stabilnost i razvoj zemlje, ali i regiona u cjelini", naglasio je grčki premijer.

Dodao je kako će blagovremeno provođenje reformi omogućiti BiH potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: