BiH
10

Karajbić pozvao parlamentarce da podrže zakon o izbornim jedinicama

FENA
Elvir Karajbić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvir Karajbić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Elvir Karajbić pozvao je parlamentarce da na vanrednoj sjednici u utorak podrže prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Prijedlog tog zakonskog rješenja predložili su SDP i Demokratska fronta (DF), a Karajbić smatra da bi usvajanjem tog zakona Parlament FBiH ispunio obavezu koju ima već 15 godina prema odredbama Izbornog zakona BiH, te omogućio nesmetano formiranje vlasti nakon predstojećih izbora.

"Ustavni sud BiH je zauzeo stav da ne poštivanje obaveza iz državnih zakona, nižih nivoa vlasti, predstavlja kršenje Ustava BiH. Predloženi zakon nije usmjeren protiv bilo koga i daje rješenje koje osigurava da pripadnici svih naroda s prostora cijele FBiH mogu biti birani u Dom naroda", istaknuo je Karajbić u saopćenju.

Naglasio je da postoji spremnost da se razmotre i prihvate amandmani kojim bi se predloženi zakon popravio, ali nisu spremni trpjeti zloupotrebe, blokade i trgovinu osnovnim pravom građana da biraju i budu birani na slobodnim izborima.