Odlukom Lajčaka
0

Karadžićevoj porodici vraćeni dokumenti

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik u BiH donio je odluku da porodici haškog optuženika vrati lične dokumente, javlja BIRN Justice Report.

Neposredno nakon što je Radovan Karadžić prebačen u pritvorsku jedinicu Tribunala u Haagu, Miroslav Lajčak, visoki predstavnik u BiH donio je odluku da se članovima njegove porodice vrate lični dokumenti.

Lajčak je nakon "konsultacija sa međunarodnim i domaćim partnerima" poništio odluku koju je donio 9. januara 2008. godine, kada je supruzi Ljiljani Zelen-Karadžić, sinu Saši, kćerki Sonji i zetu Branislavu Jovičeviću oduzeo lične karte i putne isprave, zbog sumnje da su dio mreže pomagača u skrivanju Radovanu Karadžiću.

"Visoki predstavnik je zaključio da više ne postoje razlozi zbog kojih su oduzeti putni dokumenti od ovih osoba. Odluka koju je donio visoki predstavnik ne prejudicira nikakvu sadašnju ili buduću istragu protiv ove četiri osobe, niti njegovo pravo da poduzme bilo kakve buduće mjere protiv bilo kojeg lica ukoliko pokuša da opstruira implementaciju Općeg okvirnog sporazuma za mir", navodi se u saopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR).

U istoj odluci navedeno je da "ograničenja protiv ostalih lica ostaju i dalje na snazi".

Prema postojećim informacijama, OHR je oduzeo dokumente od ukupno 59 osoba zbog sumnje da pripadaju mreži pomagača haških bjegunaca, dok Tužilaštvo BiH provjerava "oko 100 osoba za koje postoje indicije da su pomagale u skrivanju Radovana Karadžića".

Radovan Karadžić je oko osam sati ujutro 30. jula, prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheweningenu, nakon što je 21. jula uhapšen u Beogradu poslije 13 godina skrivanja.

Odmah nakon njegovog hapšenja, te tokom devet dana, koliko je Karadžić bio u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, njegova porodica je tražila od visokog predstavnika da im vrati dokumente, kako bi ga mogli posjetiti dok je u Srbiji. Apelu za povrat dokumenata pridružio se, između ostalih, i Milorad Dodik, premijer Republike Srpske (RS).

Sonja Karadžić-Jovičević je istakla da bi to bila "jedina prilika" da porodica vidi Radovana Karadžića.

Evropska unija 2003. godine izdala “crnu listu” sa imenima 44 osobe kojima je zabranjen ulazak u bilo koju zemlju članicu. Osobe koje su navedene na listi smatraju se dijelom mreže pomagača haških bjegunaca, a među njima je cijela porodica Radovana Karadžića, uključujući sina, kćerku, suprugu, brata Luku i njegovu porodicu.