{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžićeve novčane mahinacije

S
24.7.2008. u 18:30
0
0
Karadžićeve novčane mahinacije
0
Karadžićeve novčane mahinacije
Foto: Reuters
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da je 2005. godine Radovan Karadžić odnio oko 36 miliona maraka iz Narodne banke RS, prenosi B92.
"Postoje dokumenti o tome da je Karadžić u proljeće 1997. godine u torbi iz Banjaluke odnio 36 miliona maraka. Prvo je iz trezora Narodne banke RS uzeo apoene u vrednosti od 28 miliona maraka, a drugom prilikom još osam. Tada je već bio smijenjen i krio se od ruke međunarodne pravde", rekao je Dodik. I Biljana Plavšić ga je u svojoj knjizi optužila za prevaru, nehumanost i neodgovornost.

Nedugo nakon tog intervjua za Dnevni avaz, Dodik je sjeo u stolicu predsjednika Vlade RS, ali nikad od tada nije pokrenuo istragu o pljački novca za koju je tvrdio da posjeduje dokaze. Umjesto toga, danas obećava pomoć Karadžićevoj porodici.

Karadžić je i ranije optuživan za prevare, podsjeća B92. Zbog optužbi da je državnim novcem sagradio vikendicu na Palama 1. novembra 1984. godine je otišao u sarajevski istražni zatvor, ali je, u nedostatku dokaza, pušten nakon 11 mjeseci.

U Sarajevu je 26. septembra 1985. osuđen na tri godine zatvora zbog pronevjere i prevare, ali kaznu nije odslužio.

Biljana Plavšić, nekadašnja potpredsjednica RS-a u svojoj knjizi "Svjedočim" optužila je Radovana Karadžića da je rat koristio i za lično bogaćenje. Iznijela je niz detalja da je on bio nehuman i neodgovoran čovjek i da mu do naroda uopšte nije bilo stalo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: