{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić zatražio isključenje još jednog sudije

F
FENA
15.10.2018. u 14:32
15
21
Karadžić zatražio isključenje još jednog sudije
15
Karadžić zatražio isključenje još jednog sudije
Foto: EPA-EFE
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je da iz žalbenog postupka na njegovom suđenju bude isključen još jedan sudija, kao i da predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Theodor Meron ne imenuje zamjene.
Karadžić je zatražio da se isključi sudija William Sekule s obzirom da je prethodno bio u vijećima koja su donijela presude u predmetima protiv Vujadina Popovića i ostalih te Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici.

"U presudama ‘Popović i ostali’ i ‘Tolimir’, sudija Sekule je donosio zaključke u vezi s dokazima i pitanjima koja se potežu u žalbenom postupku u slučaju ‘Karadžić’. Tim zaključcima sudija Sekule je potvrdio osuđujuće presude osobama potčinjenim Karadžiću", navodi se u podnesku odbrane.

Prema Karadžićevom podnesku, sudija Sekule djeluje pristrasno zbog svojih ranijih odluka.

Karadžić je u istom podnesku zatražio da predsjednik MMKS-a Meron – koji se ranije povukao iz žalbenog postupka po istom osnovu – ne imenuje svoju zamjenu, kao i da ne imenuje zamjenu za sudiju Sekulea, prenosi BIRN BiH.

"Ne može biti pravedno da sudija koji se povuče ili koji bude diskvalificiran može da nastavi da utiče na predmet tako što će imenovati sopstvenu zamjenu", rekao je Karadžić.

Meron je, nakon povlačenja, kao zamjenu imenovao sudiju Ivu Nelsona de Caires Batista Rosu.

Karadžić je novi podnesak naslovio na sudiju Jean-Claudea Antonettija.

Sudija Antonetti je prvo donio odluku da se u predmetu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića iz žalbenog postupka isključe sudije Meron, Carmel Agius i Daqun Liu zbog percepcije pristrasnosti.

Antonetti je odluku donio kao “najiskusniji sudac” s obzirom da se podnesak odnosio na Merona.

Nakon što se Meron povukao iz predmeta “Karadžić” i imenovao svoju zamjenu, sudija Jean-Claude Antonetti također je zatražio da se njemu dozvoli da imenuje zamjenu u predmetu “Karadžić”.

Meron je taj zahtjev kolege Antonettija odbacio kao neosnovan.

Karadžiću i Mladiću se u odvojenim postupcima sudi za genocid počinjen u Srebrenici i u još nekoliko općina, progone Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Karadžić je prvostepenom presudom osuđen na 40 godina, a Mladić na doživotnu kaznu zatvora. Na suđenjima obojici trenutno su u toku žalbeni postupci.

U podnesku je Karadžić zatržio da se žalbeni postupak ponovi nakon što Meron i Sekule budu isključeni i sudija Antonetti imenuje njihove zamjene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: