{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić traži subpoenu za Zagorca

F
11.1.2012. u 12:47
0
4
Karadžić traži subpoenu za Zagorca
0
Karadžić traži subpoenu za Zagorca
Radovan Karadžić
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, kojemu se pred Haškim sudom sudi za genocid u BiH, zatražio je od ICTY-a da izda subpoenu bivšem pomoćniku hrvatskog ministra obrane Vladimiru Zagorcu za razgovor s njegovim pravnim zastupnikom koji bi se trebao održati početkom marta u zatvoru u kojem Zagorec služi kaznu, objavio je u srijedu Haški sud.
Karadžić tvrdi da je Zagorec, koji je odbio dobrovoljno razgovarati s predstavnicima njegove odbrane, izravno bio uključen u dogovore oko slanje oružja iz Irana preko Hrvatske za Bošnjake tokom 1994. i 1995 godine. Zagorec je tokom 1994. i 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra odbrane za nabavu, proizvodnju i opskrbu, prenijela je Hina.

U podnesku Karadžić tvrdi da je u tom razdoblju hiljade tona pješačkog oružja i drugog oružja krijumčareno iz Irana i drugih islamskih zemalja bosanskoj vojsci preko Hrvatske te da je "mnogo od toga oružja završilo u tzv. zaštićenim zonama u Srebrenici i Žepi gdje je korišteno za napade i ubijanje srpskih civila u okolnim selima".

"To je prethodilo direktivi predsjednika Karadžića u martu 1995. godine... vojsci da poduzme akcije kako bi odgovorila na te probleme", navodi se u podnesku.

Pred Haaškim sudom u toku je izvođenje tužiteljskih dokaza za Karadžićevu odgovornost za genocid u Srebrenici počinjen pokoljem hiljada Bošnjaka nakon pada enklave koja je bila pod zaštitom UN-a.

U podnesku Karadžić navodi kako posjeduje dokaze o Zagorčevu dogovaranju transporta topničkog streljiva preko pulske zračne luke za BiH koncem 94. s izvjesnim Jacquesom Monsieurom koji je, prema njegovim tvrdnjama, u SAD-u upravo odslužio zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja oružja.

"Stoga postoji obilje dokaza koji daju vjerovati da je general Zagorec znao za transfere oružja i streljiva bosanskim muslimanima u 1995. u razdoblju prije navodnog uzimanja talaca (pripadnika UN-a) u svibnju 1995. i događaja u Srebrenici u srpnju 1995 godine", navodi Karadžić.

Karadžić navodi da je razgovor sa Zagorcem nužan zbog toga što takve informacije nije dobio u svom ranijem razgovoru s bivšim direktorom HIS-a Miroslavom Tuđmanom a napominje i da je i Jacques Monsieur također odbio razgovarati s njegovim predstavnicima.

Karadžić se sudu požalio da nije ni iz drugih izvora uspio pribaviti podatke o transferu takvoga oružja jer "vlade Bosne, Hrvatske i Irana svaka za sebe tvrde da nemaju nikakvih dokumenata o takvim transferima".

Karadžić je polovicom novembra od Hrvatske prvi puta zatražio da mu se omogući razgovor sa Zagorcem od kojega je želio čuti što zna o "transferu oružja iz Irana snagama bosanskih muslimana uz saglasnost SAD-a a čime je prekršen embargo UN-a".

Zagorec je u Hrvatskoj na odsluženju sedmogodišnje kazne nakon što je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno krađe dragulja iz Ministarstva odbrane. Osuđen je jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra odbrane iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima.

Nakon pravomoćne presude u slučaju "dragulji" nekad najodlikovaniji
hrvatski general ostao je bez čina i odličja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: