Haški tribunal
0

Karadžić svjedoka optužio da ima "predrasude prema Srbima"

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Drugog dana unakrsnog ispitivanja bivšeg šefa misije vojnih posmatrača Ujedinjenih nacija u BiH, Radovan Karadžić optužio je svjedoka za pristrasnost, te kazao da ima "predrasude prema Srbima".

Nakon što svjedok John Wilson nije mogao dati odgovor na upit Karadžića da li su snage Armije BiH koristile “ratna lukavstva”, te granatirale Sarajevo, a potom to svaljivali na srpsku stranu, optuženi je zatražio da se Wilsonova izjava odbaci jer “od nje nema koristi”, javlja BIRN - Justice Report.

Wilson, nekadašnji šef misije vojnih posmatrača Ujedinjenih nacija (UN) u BiH i savjetnik pri Međunarodnoj konferenciji za bivšu Jugoslaviju UN-a i Evropske zajednice, koji je sa svjedočenjem počeo 21. juna ove godine, negirao je Karadžićeve navode o pristrasnosti.

"Smatram se iskreno nepristrasnim, koliko čovjek to može biti. Svi imamo probleme, ali sam kao profesionalac nastojao biti nepristrasan. Uvjeravam vas da nemam predrasude prema Srbima. Imam simaptije prema narodima na području bivše Jugoslavije, za koji sam se uvjerio da je dobar, a tamo je nažalost bilo loše politike koji su vodili loši političari", pojasnio je Wilson.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandatu njenih oružanih snaga, na teret se, između ostalog, stavlja genocid počinjen 1992. u sedam bosanskohercegovačkih općina, te 1995. godine u Srebrenici, kao i zločini protiv čovječnosti te kampanja granatiranja i snajperskog djelovanja na civilno stanovništvo Sarajeva.

Suđenje pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu, počelo je u oktobru prošle godine.

Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja kazao da bosanski Srbi nisu krivi ni za jedno "masovno ubistvo civila" u Sarajevu između 1992. i 1995. godine, te da za to "postoje čvrsti dokazi“. Wilson je odgovorio da "ne želi komentarisati takve navode", jer nije upoznat sa takvim dokazima.

Wilsonu je također prezentiran presretnuti razgovor između Karadžića i Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) koji se nalazi u bjekstvu, u kojem Mladić navodi da "muslimanske snage imitiraju njegov glas i snimaju lažne naredbe", kako bi se bosanski Srbi okrivili za masakre u gradu.

"Ja ne mogu komentirati o tome, jer prvi put čujem za tako nešto. (...) Mladić je imao veoma čvrstu kontrolu nad artiljerijskim oruđem i komandovao je bombardovanjem grada", kazao je svjedok.

Na pitanje Karadžića da li je istina da su srpske snage u okolini Sarajeva imale oko šest hiljada vojnika, a muslimanske skoro tri puta više, Wilson nije mogao odgovoriti, ali je kazao da "ključ snage nije ljudstvo već količina naoružanja", te dodao da su snage Armije BiH 1992. godine u Sarajevu imale samo oko 20 ili 30 minobacača.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Wilsona okončat će se na narednom ročištu u srijedu, 23. juna ove godine.