Osuđeni ratni zločinac
182

Karadžić se protivio premještanju u Veliku Britaniju, trebao bi biti u strogo čuvanom zatvoru

B. R.
Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić (Foto: EPA-EFE)
Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić (Foto: EPA-EFE)
Velika Britanija je prihvatila da presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić kaznu doživotnog zatvora služi u ovoj državi. Karadžić se protivio ovoj odluci znajući za iskustvo zločinca Radislava Krstića u britanskom zatvoru Wakefiled.
Ovakvu odluku je donio predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius i to nakon što je Velika Britanija pristala na to. Odluku je saopćila britanska vlada, a tim povodom se oglasio i ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

"Radovan Karadžić je jedan od onih ljudi koji su osuđeni za genocid. Bio je odgovoran za masakr nad muškarcima, ženama i djecom u genocidu u Srebrenici i pomagao je u opsadi Sarajeva nemilosrdnim napadima na civile. Trebamo biti ponosni na to što je Velika Britanija 30 godina podržala traženje pravde nakon ovih gnusnih zločina - od toga što je podržala njegovo hapšenje do toga što će ovdje biti pritvoren", izjavio je ministar Raab.

O tome da će presuđeni zločinac Karadžić kaznu doživotnog zatvora služiti u ovoj zemlji izvijestili su neki od najznačajnijih medija, a među kojima su BBC i list Guardian.

BBC je napomenuo da je do sada u Velikoj Britaniji bilo pritvoreno pet osoba osuđenih za ratne zločine na području Jugoslavije. Istakli su da su svi bili u strogo čuvanim zatvorima. Jedan od njih je bio general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić. Haški sud ga je osudio na 35 godina zatvora zbog učešća u genocidu u Srebrenici. Njega je prije 11 godina u zatvoru Wakefiled, koji se smatra strogo čuvanim zatvorom, nožem izbo zatvorenik islamske vjeroispovijesti, piše BBC. Potom je 2014. premješten u zatvor u Poljskoj.

Guardian je istakao da se Karadžić protivio da bude u jednom od britanskih zatvora, a kao razlog za to je naveo napad na Krstića. Nije objavljeno u kojem će konkretno zatvoru biti, ali sudeći po dosadašnjoj praksi, vrlo je izgledno da će biti u jednom od strogo čuvanih zatvora.

Podsjećamo, u martu 2019. godine Karadžić je pravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Prvostepenom presudom iz juna 2016. osuđen je na 40 godina zatvora.