{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić osporio nalaze vještaka Dorotheje Hanson

S
14.6.2011. u 20:08
0
12
Karadžić osporio nalaze vještaka Dorotheje Hanson
0
Karadžić osporio nalaze vještaka Dorotheje Hanson
Radovan Karadžić
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić osporio je pred Haškim tribunalom nalaze vještaka optužbe Dorotheje Hanson o ulozi kriznih štabova Srpske demokratske stranke (SDS) uoči izbijanja sukoba i u prvim mjesecima rata u BiH 1992. godine.
Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je negirao tvrdnju Hansonove da su krizni štabovi SDS bili ključni instrumenti za uspostavljanje srpskih vlasti, uklanjanjem muslimana i Hrvata u mnogim bosanskim opštinama, prije i tokom rata u BiH.

Tadašnji lider SDS optužen je, između ostalog, za progon nesrba iz 20 općina širom BiH, koje su, po optužnici, trebalo da budu dio nove, ujedinjene srpske države.

Karadžić je u sudnici predočio dokumenta, između ostalog i svoje naređenje o tome da se manjinske zajednice, odnosno pripadnici drugih nacija zaštite, ali je Hansonova ostala pri nalazu svog izvještaja, koji je sačinila na zahtjev optužbe.

Optuženi je, na osnovu tih dokumenata, tvrdio da su krizni štabovi pokušavali da zadrže nesrbe u opštinama koje su kontrolisali i da su odlazak omogućavali samo onima koji su to izričito željeli.

Vještak tužilaštva je, međutim, uzvratila da se dobrovoljnost odlaska nesrba mora sagledati u svjetlu opštih okolnosti nasilja kojem su muslimani i Hrvati bili podvrgavani širom BiH.

Hansonova je naglasila i da nigdje u dokumentima o kriznim štabovima nije našla da su oni pokušavali da zadrže nesrbe, nego samo da su omogućavali njihov odlazak.

Oduzimanje deviza od nesrba pri njihovom odlasku, Karadžić je pokušavao da opravda odlukom vlasti tadašnje srpske autonomije u Bosanskoj Krajini koja je bila zasnovana na propisu SFRJ.

Karadžićevu tvrdnju da je to bilo "privremeno oduzimanje" deviza, Hansonova je odbacila riječima da novac nikome nije bio vraćen.

Unakrsno ispitivanje Hansonove, Karadžić nastavlja sutra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: