Haški tribunal
0

Karadžić nastavlja ispitivanje kriminalističkog inspektora

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je preživio tešku zdravstvenu krizu u pritvoru Haškog tribunala, danas bi trebalo da se pojavi u nastavku suđenja, saznaje Srna.

Karadžić se oporavio i danas prije podne pojavit će se u nastavku procesa protiv njega, nakon četvorodnevne pauze u Tribunalu zbog praznika UN.

U nastavku suđenja Karadžiću danas bi zastupnik optužbe trebalo da nastavi da ispituje zaštićenog svjedoka KDZ-166, koji je kao kriminalistički inspektor učestvovao u istragama više od stotinu incidenata u Sarajevu. 

U predmetu protiv Karadžića, svjedok KDZ-166 svjedočit će o jednom snajperskom i šest incidenata granatiranja od 1994. i 1995. godine. Svjedok je išao na mjesta incidenata, snimao fotografije, pravio skice i sakupljao dijelove projektila. On je ranije svjedočio na suđenjima generalu Vojske RS Dragomiru Miloševiću i generalu Vojske SR Jugoslavije Momčilu Perišiću. 

Karadžić, koji se u Hagu sam brani od optužbi za ratni zločin, imao je problema sa nervima, vratom i leđima.

Njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević je sa suprugom još u petak hitno otputovala u Hag, ali porodica nije željela da komentariše Karadžićevo zdravstveno stanje. 

Pravila Tribunala ne dozvoljavaju članovima porodice da daju bilo kakve izjave novinarima u vezi sa optuženim i procesom koji se protiv njega vodi.
 
Karadžić se posljednjih dana suđenja žalio na uslove u sudnici, zagušljivost, ventilator koji mu puše iznad glave i slično, što je kod njega izazivalo umor i zdravstvene probleme. 

U procesu, u kome se sam brani, Karadžićeva radna sedmica traje četiri, od pet radnih dana Tribunala.