{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić i Mladić na petom i šestom mjestu

16.12.2003. u 16:55
0
0
Karadžić i Mladić na petom i šestom mjestu
0
Karadžić i Mladić na petom i šestom mjestu
Nakon hapšenja Sadama Huseina, francuski audiovizuelni mediji objavljuju listu najtraženijih osoba u svijetu za kojima je izdata potjernica.
Prvo mjesto zauzima Osama bin Laden, za kojim je, kao organizatorom atentata od 11. septembra 2001., preduzeta najveća potjera u historiji. Saudijski milijarder i njegova teroristička organizacija Al-Kaida, su prema ovim medijima, već deset godina "noćna mora" zapadnih tajnih službi.

Na drugom je mjestu, Ejman Al-Zavahiri, "drugi čovjek" Al Kaide i bivši šef egipatskog naoružanog pokreta "Al-Džihad". On je još 1999. osuđen u odsustvu na smrtnu kaznu. Inače je bio hirurg i lični je bin Ladenov ljekar.

Treće mjesto zauzima Molah Mohamad Omar, duhovni šef talibana, koji je, prema američkim optužbama, obezbijedio bin Ladenu utočište u Afganistanu.

Četvrti je Ezat Ibrahil Al-Duri, drugi u hijerarhiji Sadamovog režima, koji, prema američkim nalazima, danas koordinira terorističke napade u Iraku.

Odmah iza njih su, na petom i šestom mjestu liste koju je sačinila agencija Frans-Pres/France-Presse (AFP), a prenijeli francuski audiovizuelni mediji - Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Bivši politički lider bosanskih Srba, Karadžić i "njegova desna ruka", vojni šef Mladić, najtraženiji su optuženici Haškog tribunala. U bjegstvu od 1995. godine, oni su okrivljeni za genocid i ratne zločine, posebno zbog uloge u srebreničkom masakru u julu 1995., kad su srpske snage ubile preko 7.000 Bošnjaka, informišu francuski audiovizuelni mediji.

(Oslobođenje)

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: