{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić i Mladić na petom i šestom mjestu

Klix.ba
16.12.2003. u 16:55
0
0
Karadžić i Mladić na petom i šestom mjestu
0
Karadžić i Mladić na petom i šestom mjestu
Nakon hapšenja Sadama Huseina, francuski audiovizuelni mediji objavljuju listu najtraženijih osoba u svijetu za kojima je izdata potjernica.
Prvo mjesto zauzima Osama bin Laden, za kojim je, kao organizatorom atentata od 11. septembra 2001., preduzeta najveća potjera u historiji. Saudijski milijarder i njegova teroristička organizacija Al-Kaida, su prema ovim medijima, već deset godina "noćna mora" zapadnih tajnih službi.

Na drugom je mjestu, Ejman Al-Zavahiri, "drugi čovjek" Al Kaide i bivši šef egipatskog naoružanog pokreta "Al-Džihad". On je još 1999. osuđen u odsustvu na smrtnu kaznu. Inače je bio hirurg i lični je bin Ladenov ljekar.

Treće mjesto zauzima Molah Mohamad Omar, duhovni šef talibana, koji je, prema američkim optužbama, obezbijedio bin Ladenu utočište u Afganistanu.

Četvrti je Ezat Ibrahil Al-Duri, drugi u hijerarhiji Sadamovog režima, koji, prema američkim nalazima, danas koordinira terorističke napade u Iraku.

Odmah iza njih su, na petom i šestom mjestu liste koju je sačinila agencija Frans-Pres/France-Presse (AFP), a prenijeli francuski audiovizuelni mediji - Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Bivši politički lider bosanskih Srba, Karadžić i "njegova desna ruka", vojni šef Mladić, najtraženiji su optuženici Haškog tribunala. U bjegstvu od 1995. godine, oni su okrivljeni za genocid i ratne zločine, posebno zbog uloge u srebreničkom masakru u julu 1995., kad su srpske snage ubile preko 7.000 Bošnjaka, informišu francuski audiovizuelni mediji.

(Oslobođenje)

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: