{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić i Krajišnik svjedočit će u korist Kličkovića

F
1.7.2009. u 14:31
0
0
Karadžić i Krajišnik svjedočit će u korist Kličkovića
0
Karadžić i Krajišnik svjedočit će u korist Kličkovića
Vijeće Suda BiH prihvatilo je prijedlog odbrane Gojka Kličkovića za saslušanje Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika u nastavku suđenja za zločine u Bosanskoj Krupi, prenosi BIRN - Justice teport.
Odlukom sudskog vijeća Kličkovićeva odbrana moći će, “nakon godišnjih odmora”, saslušati Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika, ako oni pristanu svjedočiti.

-Vijeće je zaprimilo vaš prijedlog i nije nikakav problem da saslušate Karadžića i Krajišnika - kazao je Zoran Božić, predsjedavajući sudskog vijeća.

Kličkovićeva odbrana je predložila da, ako Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) odobri njen zahtjev, Karadžića i Krajišnika sasluša “kao prve svjedoke nakon godišnjih odmora”.

Karadžić i Krajišnik trebalo bi da svjedoče o udruženom zločinačkom poduhvatu, što se, među ostalim, optužnicom Tužilaštva BiH stavlja na teret Gojku Kličkoviću, Mladenu Drljači i Jovanu Ostojiću.

Kličkovića, Drljaču i Ostojića Tužilaštvo BiH tereti i za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom 1992. godine nad Bošnjacima s područja Bosanske Krupe.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, očekuje početak suđenja pred MKSJ-om za učešće u genocidu i drugim zločinima tokom rata u BiH.

Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske, pred MKSJ-om je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Na ovom ročištu su odbrane optuženih Kličkovića i Ostojića saslušale Božu Pilipovića, bivšeg pripadnika 11. krupske lake pješadijske brigade, koji je kazao da nije bio upoznat sa zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Krupi, kao ni o sudjelovanju izvjesnog Joje Plavanjca u ubistvima zatvorenika u školi “Petar Kočić” u tom gradu.

-Nisam čuo da je Plavanjac nekog ubio. Javljali su se novi događaji koji su potiskivali stare, tako da se ti nisu ponovo prepričavali - objasnio je Pilipović.

U optužnici stoji da je Plavanjac početkom augusta 1992. godine u školi “Petar Kočić” ubio nekoliko muškaraca koji su tu bili zatvoreni. Pilipović je kazao da je nekoliko događaja tokom 1991. i 1992. godine doprinijelo otpočinjanju sukoba u Krupi, te je istakao da je incident s vojnom kartotekom izazvao “krizu vlasti”.

-Sjećam se da je dio kartoteke pred sukob 21. aprila 1992. godine vraćen iz Bužima u Krupu. U tom periodu vlast nije mogla normalno funkcionirati - istaknuo je Pilipović.

Ovaj svjedok je kazao da je u oktobru 1992. godine napustio 11. krupsku laku pješadijsku brigadu, nakon čega je nastavio rad u Ministarstvu odbrane Srpske opštine Bosanska Krupa.

Nastavak suđenja je 7. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: