{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić i Krajišnik svjedočit će u korist Kličkovića

F
1.7.2009. u 14:31
0
0
Karadžić i Krajišnik svjedočit će u korist Kličkovića
0
Karadžić i Krajišnik svjedočit će u korist Kličkovića
Vijeće Suda BiH prihvatilo je prijedlog odbrane Gojka Kličkovića za saslušanje Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika u nastavku suđenja za zločine u Bosanskoj Krupi, prenosi BIRN - Justice teport.
Odlukom sudskog vijeća Kličkovićeva odbrana moći će, “nakon godišnjih odmora”, saslušati Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika, ako oni pristanu svjedočiti.

-Vijeće je zaprimilo vaš prijedlog i nije nikakav problem da saslušate Karadžića i Krajišnika - kazao je Zoran Božić, predsjedavajući sudskog vijeća.

Kličkovićeva odbrana je predložila da, ako Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) odobri njen zahtjev, Karadžića i Krajišnika sasluša “kao prve svjedoke nakon godišnjih odmora”.

Karadžić i Krajišnik trebalo bi da svjedoče o udruženom zločinačkom poduhvatu, što se, među ostalim, optužnicom Tužilaštva BiH stavlja na teret Gojku Kličkoviću, Mladenu Drljači i Jovanu Ostojiću.

Kličkovića, Drljaču i Ostojića Tužilaštvo BiH tereti i za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom 1992. godine nad Bošnjacima s područja Bosanske Krupe.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, očekuje početak suđenja pred MKSJ-om za učešće u genocidu i drugim zločinima tokom rata u BiH.

Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske, pred MKSJ-om je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Na ovom ročištu su odbrane optuženih Kličkovića i Ostojića saslušale Božu Pilipovića, bivšeg pripadnika 11. krupske lake pješadijske brigade, koji je kazao da nije bio upoznat sa zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Krupi, kao ni o sudjelovanju izvjesnog Joje Plavanjca u ubistvima zatvorenika u školi “Petar Kočić” u tom gradu.

-Nisam čuo da je Plavanjac nekog ubio. Javljali su se novi događaji koji su potiskivali stare, tako da se ti nisu ponovo prepričavali - objasnio je Pilipović.

U optužnici stoji da je Plavanjac početkom augusta 1992. godine u školi “Petar Kočić” ubio nekoliko muškaraca koji su tu bili zatvoreni. Pilipović je kazao da je nekoliko događaja tokom 1991. i 1992. godine doprinijelo otpočinjanju sukoba u Krupi, te je istakao da je incident s vojnom kartotekom izazvao “krizu vlasti”.

-Sjećam se da je dio kartoteke pred sukob 21. aprila 1992. godine vraćen iz Bužima u Krupu. U tom periodu vlast nije mogla normalno funkcionirati - istaknuo je Pilipović.

Ovaj svjedok je kazao da je u oktobru 1992. godine napustio 11. krupsku laku pješadijsku brigadu, nakon čega je nastavio rad u Ministarstvu odbrane Srpske opštine Bosanska Krupa.

Nastavak suđenja je 7. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: