BiH
8

Karađoz-begova medresa će nizom aktivnosti obilježiti ramazanske dane

Piše: A. M.
Foto: Adnan Demić (Klix.ba)
Foto: Adnan Demić (Klix.ba)
Jedna od najstarijih i najpriznatijih vjerskih škola u Bosni i Hercegovini i regionu, Karađoz-begova medresa u Mostaru, spremno je dočekala mubarek mjesec ramazan.

Učenici, budući imami, bit će raspoređeni u niz mekteba i džamija za obavljanje teravih-namaza, a to je samo jedna u nizu aktivnosti koje će mostarska medresa poduzeti u toku ramazana.

"Karađoz-begova medresa ima niz aktivnosti u mubarek mjesecu ramazanu. Većina učenika je raspoređena za teravih imame širom BiH. Mlađi učenici i učenice su se uključili u džematske aktivnosti kao mujezini i učači mukabele. Profesori će obići džemate u svim medžlisima na području mostarskog muftijstva. Posebno se akcenat stavlja na džemate na području Mostara i okoline. Profesori će održati predavanja i družiti se sa džematom,“ kazao je za Klix.ba direktor Medrese Aid ef. Tulek i dodao:

Profesorice mostarske medrese će biti uključene za aktivnosti za žene, kroz 'Seharu', koja djeluje pri Medžlisu IZ Mostar, te kroz mukabele za žene, koje će ove godine biti u Šarića džamiji.

"Medresa je i suorganizator već tradicionalnog Iftara, za 27. noć ramazana u Sjevernom logoru, sa Medžlisom Mostar. Učenici i profesori će se uključiti aktivno u obilježavanje noći Lejletul-bedra i Lejletul kadra, te ćemo učestvovati u medijskom programu povodom ramazana“.