BiH
0

Karabegoviću potvrđena kazna od 35 godina za ubistvo Amine Šabanagić

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Admir Karabegović osuđen je na kaznu zatvora od 35 godina za silovanje i ubistvo Amine Šabanagić na ponovljenom suđenju pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Branitelj Karabegovića po službenoj dužnosti Osman Hadžić najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu FBiH, jer nisu prihvaćeni zahtjevi odbrane da se pozovu novi svjedoci i vještaci, a na visinu izrečene kazne žalit će se i tužitelj.

Jedinstvena kazna zatvora od 35 godina Admiru Karabegoviću za silovanje i ubistvo Amine Šabanagić izrečena je jer je izvođenjem dokaza, vještačenjima, analizama te izjavama svjedoka neosporno dokazano da je Karabegović počinio pomenuta krivična djela. Pri tome je najjači dokaz dobijen najpreciznijim vještačenjem, DNK analizom bioloških tragova pronađenih na tijelu ubijene.

Izrečenom kaznom dijelom je zadovoljan kantonalni tužitelj Husein Uzejrović, jer ona šalje poruku potencijalnim izvršiteljima ovakvih krivičnih djela, ali nije siguran da može utjecati na Karabegovića da ne ponovi isto krivično djelo.

Karabegovićev branitelj po službenoj dužnosti Osman Hadžić iskazao je nezadovoljstvo zbog neprihvaćanja zahtjeva odbrane za izvođenjem novih svjedoka i vještaka. Hadžić smatra da je ostalo nerazjašnjeno i neispitano nekoliko okolnosti veoma bitnih za tok suđenja.

Podsjećamo, Admir Karabegović tokom suđenja više puta je mijenjao iskaz, prvo je priznao, a potom negirao silovanje, pod izgovorom da da je na njega vršen pritisak od strane advokata. Međutim, zanimljivo je da nikada nije negirao da je u noći kada je Amina ubijena bio na mjestu zločina.

Izricanju presude na današnjem ponovljenom suđenju Karabegović nije prisustvovao kao ni njegov branitelj, koji je najavio žalbu Vrhovnom sudu FBIH, javila je RTV USK.