Na lični zahtjev
14

Kapo više nije direktor Agencije za oduzimanje imovine, imenovan kontroverzni Jakić

A. D.
Kenan Kapo i Vinko Jakić
Kenan Kapo i Vinko Jakić
Vlada FBiH danas je Kenana Kapu, na lični zahtjev, razriješila dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

On zadržava status rukovodećeg državnog službenika i bit će raspoređen na radno mjesto rukovodećeg državnog službenika u ovoj federalnoj agenciji, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Vlada je, ujedno, za v. d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom imenovala Vinka Jakića, na period do najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure.

Inače, Vinko Jakić je prošle godine postao savjetnik ministrice okoliša i turizma Edite Đapo (SBB). Riječ je o bivšem direktoru Fondacije "OdRaz", koji je dovođen u vezu s malverzacijama počinjenim u ovoj fondaciji za vrijeme mandata Nermina Nikšića (SDP) kao premijera FBiH koji mu je spočitovao niz nezakonitosti.

Vlada FBiH je, nakon gašenja Fondacije za održivi razvoj OdRaz, isplatila direktoru i izvršnim direktorima 134.380 KM otpremnine. Najviše novca dobio je Jakić (48.969 KM) koji je na osnovu menadžerskog ugovora u "OdRazu" primao mjesečnu neto plaću od 4.080 KM.

Jakić je dugo bio kadar HSP-a, ali je u maju 2016. godine izbačen iz stranke zbog teških povreda statuta, sramoćenja i lihvarenja stranke.