BiH
0

Kapić: Atak na bosanski ćevap

Dnevni avaz
Tragom pisanja lista "Glas Istre", koji je u subotnjem izdanju donio priču pod naslovom "Udomljavanje pasa radi proizvodnje ćevapa?!", novinari Dnevnog avaza istraživali su navode ovog teksta, u kojem se bosanski brend stavlja u izuzetno negativan položaj.

Naime, list navodi da je Udruženje za zaštitu pasa "Snoopy" pozvao stariji muškarac i ponudio da uzme sve pse radi izvoza u Bosnu, jer bi tamo od njih pravili ćevape. Da je sve tako kako stoji u tekstu, informaciju je za Dnevni avaz potvrdila aktivistica "Snoopyja" Roberta Miletić.

O svemu ovome obavijestili su i Veterinarsku inspekciju i policiju. Reakcije na ovakva pisanja i stavljanje u negativan položaj bosanskog proizvoda nisu izostali. Predsjednik Udruženja ugostitelja Sarajevskog kantona Sulejman Kapić nazvao je to atakom na ugostitelje i na sarajevski, bosanski ćevap.

  • Bosna je po tome prepoznatljiva. Ko god dođe u Bosnu i Sarajevo, kaže da nije bio ovdje ako nije probao sarajevski ćevap. Opet se ponavljaju te nebulozne priče. Odgovorno tvrdim da sebi niko neće dopustiti tako što - rekao je Kapić za Dnevni avaz.

I sarajevske ćevabdžije reagirale su slično. Uposlenica ćevabdžinice "Hodžić" Hafija Branković bila je zatečena ovom informacijom i kazala je kako je o tome apsurdno uopće govoriti. Podsjeća da su veterinarske kontrole česte i da ne zna ko bi se uopće upustio u tako nešto.

Mirsad Selmani iz ćevabdžinice "Ilidžanka" prisjeća se da je i prije više od 30 godina bilo sličnih priča.

  • Da ćevapi ne valjaju u Bosni, ne bi naši gosti iz susjedstva po povratku nosili kućama - izričit je Selmani.

Od portparola istarske policije Nataše Rogić Dnevni avaz saznaje da su provjerili vlasnika telefonskog broja, s kojeg je upućen poziv.

  • Osoba je negirala da je uopće zvala, tako da nemamo elemenata za bilo kakvo službeno postupanje - kazala je Rogić, potvrđujući da se radi o muškoj osobi.

  • Čuo sam za taj slučaj i nemam nikakav komentar. To je prava glupost i vjerovatno je da je u pitanju psihopata. Ne razumijem zašto i hrvatski mediji to uzimaju kao nešto ozbiljno. To je slučaj za psihijatriju, a ne inspekciju - kaže Nihad Fejzić, zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH.