Džemila Subašić
0

VIDEO / "Kapetan Dragan me silovao sedam puta"

FENA
Australska televizijska mreža ABC objavila je u srijedu polusatnu emisiju o slučaju Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao Kapetan Dragan, u kojoj ga je Bošnjakinja iz Zvornika optužila za zlostavljanje i višestruko silovanje tokom rata u BiH.

Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga kojeg Hrvatska sumnjiči za ratni zločin i od Australije traži njegovo izručenje, trenutno se nalazi u pritvoru u Sydneyu i čeka odluku australskog ministra unutarnjih poslova o izručenju.

U ABC-ovoj emisiji Foreign Correspondent objavljena su svjedočanstva hrvatskih ratnih zarobljenika o tome kako su ih u zatvoru u Kninu zlostavljali Vasiljković i pripadnici njegove postrojbe, a prvi put je objavljen i iskaz Bošnjakinje Džemile Subašić koja je Kapetana Dragana optužila za višekratna silovanja 1992. godine u Zvorniku.

Subašić je rekla da je zajedno s drugim uhapšenim ženama dovedena u hotel u Zvorniku u kojem su sistematski seksualno zlostavljane. Kazala je da ju je Vasiljković silovao šest ili sedam puta.

"Kažem mu, molim te nemoj me dirati. Ubij me sad, ali me nemoj dirati. Rekla sam mu da sam već bila silovana u Liplju, a on kaže, gdje može jedan Srbin mogu svi", rekla je Subašić.

"Da, to je Kapetan Dragan koji me silovao, ne samo mene nego i druge žene", rekla je Subašić kad joj je novinar ABC-a pokazao fotografiju Dragana Vasiljkovića.

Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je i srbijanski državljanin kojeg Hrvatska traži zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad zarobljenim pripadnicima HV-a i policije u Kninu i Bruškoj u februaru 1993, te za ratni zločin protiv civila.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila 2006, a iduće je godine australski sud pozitivno odlučio o hrvatskom zahtjevu. Vasiljković se žalio, a Savezni sud za Novi Južni Wales 2009. je poništio odluku o izručenju te je u septembru pušten iz ekstradicijskog pritvora.

No, Hrvatska se tada žalila putem australskog državnog odvjetništva i Vrhovni sud je 30. marta ove godine prihvatilo žalbu i poništio presudu Saveznog suda.

Nakon te odluke australskog Vrhovnog suda Vasiljković je bio u bijegu 43 dana do hapšenja u maju.