Skup studentski život
41

Kapaciteti u studentskim domovima u Sarajevu skoro popunjeni, neće biti poskupljenja

S. Š.
Studentsk dom Nedžarići (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Studentsk dom Nedžarići (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Cijena privatnog smještaja u Sarajevu doživjela je nagli skok ove godine što je bio poseban udar na džep roditelja studenata, pored svih ostalih troškova koje studentski život sa sobom nosi.
Trend divljanja cijena nije zaobišao ni ponudu stanova koji su u Sarajevu dati na iznajmljivanje, pa je tako - u zavisnosti od veličine i starosti stana - kirija pokuspila za najmanje deset posto.

Svakako je ovakva vijest najteže pala studentima koji, uz sav ostali trošak koji studentski život nosi i koji je pritom neizbježan, bez obzira na cijenu - sebi moraju priuštiti adekvatan smještaj.

Međutim, ono što u ovom trenutku bar malo može olakšati studentima jeste činjenica da smještaj u sarajevskim domovima nije, i na osnovu riječi direktora JU Studentski centar Sarajevo Amara Dovadžije, i neće poskupjeti.

"Uputili dopis da ako dođe do povećanja, Vlada KS će sufinansirati dio cijene smještaja u studentskim domovima. Za sada je planirano da cijena smještaja za studente ostaje ista. Ukoliko i dođe do eventualnog povećanja, studenti neće osjetiti nikakvo opterećenje", rekao nam je Dovadžija.

Cijena smještaja u studentskim domovima Bjelave i Nedžarići u Sarajevu kreće se od 130, odnosno od 150 do 190 KM - u zavisnosti o kakvoj sobi se radi.

Amar Dovadžija, direktor JU Studentski centar Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amar Dovadžija, direktor JU Studentski centar Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Što se tiče ishrane, od januara ove godine su studentima na raspolaganju tri obroka, a kako nam dalje priča Dovadžija, u zavisnosti od svojih obaveza, mogu izabrati dva obroka koja im najbolje odgovaraju.

Kroz projekte Vlade Kantona Sarajevo, do sada je završeno utopljavanje trećeg, petog i sedmog paviljona na Bjelavama, a trenutno se vrši i uređenje spoljašnjeg izgleda u studentskom domu u Nedžarićima.

"U sklopu projekata Vlade KS, utopljeni su prvi, peti i sedmi paviljon u studentskom domu na Bjelavama. Privodi se kraju i uređenje spoljašnjeg izgleda u studentskom domu Nedžarići. Što se tiče unutrašnjosti, zamijenili smo namještaj krevete, madrace, ormare, a nastavit ćemo i dalje sa uređenjem u skladu sa našim mogućnostima", kazao je Dovadžija.

Također, ove godine, a s početkom nove akademske godine, zabilježena je veća zainteresovanost za smještajem u sarajevskim studentskim domovima. Kako nam je rekao Dovadžija, prije godinu dana je bilo smješteno oko 500 studenata, a sada se taj broj udvostručio.

"Prije godinu dana, bilo je smješteno oko 500 studenata. Prošle akademske godine se taj popeo na otprilike 900 studenata, a trenutno imamo oko 1020 studenata. Nadamo se da ćemo izaći na 1100 studenata uzimajući u obzir da su cijene svugdje rasle u kratkom periodu, mi taj trend nismo ispratili tako da je trenutna brojka za nas veliki uspjeh", zaključuje Dovadžija.