{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kapa, šal i rukavice su obavezni, a ako ne morate ne izlazite

S
3.2.2012. u 09:45
0
15
Kapa, šal i rukavice su obavezni, a ako ne morate ne izlazite
0
Kapa, šal i rukavice su obavezni, a ako ne morate ne izlazite
Zaštitite usta šalom (Foto: AFP)
Ledeni talas, koji je okovao veći dio Evrope, nije mimoišao ni našu zemlju. Hladnoća nije samo neugodna, može biti i smrtonosna, a najosjetljivije kategorije su djeca, stariji, trudnice i hronični bolesnici. Stoga im ljekari savjetuju da izbjegavaju ili ograniče izlaske.
Niske temperature su naročito opasne za osobe koje su imale srčani ili moždani udar, jer usljed hladnoće dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova, što povećava mogućnost nastanka ugruška, tj. tromboze.

Zdravo radno aktivno stanovništvo i omladina, koji znatan dio dana provode na otvorenom prostoru, također su izloženi opasnosti od štetnog djelovanja niskih temperatura.

Kako biste se zaštitili od neželjenih posljedica, koje po vaše zdravlje mogu izazvati niske temperature, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine preporučuju da se obavezno zaštitite adekvatnom odjećom. Kapa i rukavice su obavezni, a usta treba prekriti šalom da bi se spriječilo direktno udisanje hladnog zraka.

Odjeća treba biti topla i komotna, slojevita, po mogućnosti od vune ili pamuka, sa vanjskim slojem nepropusnim za vlagu i vjetar. Preporučuje se obuća bez visokih peta, topla, ne treba biti uska.

Ako je usljed povećanog znojenja odjeća vlažna, potrebno ju je presvući i osloboditi se viška odjevnih predmeta.

Izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje mogu dovesti do umaranja (pojava drhtavice je znak za hitan povratak u unutrašnji prostor).
Izbjegavati duže stajanje ili sjedenje (osobito prekriženih nogu) na otvorenom prostoru.

U organizam unijeti dovoljnu količinu tečnosti, najbolje u vidu toplih napitaka (čaj), a izbjegavati alkohol i velike količine kafe.

Preporučuje se topla i kuhana hrana, naročito ona bogata bjelančevinama (bijelo meso, riba, grah, grašak), tjestenina i namirnice na bazi cjelovitih žitarica, tople čorbe od povrća, voće (banane, narandže, jabuke, kivi).

Izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini radi sprečavanja mogućih padova i lomova.
Ako je usljed izlaganja hladnoći koža prstiju šake ili stopala blijeda uz pojavu trnjenja i gubitka osjeta, a pri utopljenju crvena, potrebno je potražiti pomoć ljekara.

Pomoć ljekara potrebno je potražiti i u slučaju pojave nesvjestice, gubitka ravnoteže, mučnine i povraćanja, kao i u slučaju jake glavobolje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: