Uprkos mjerama
1.2k

Kao da nema pandemije: U Mostaru mnogi žive bez maski, distance i straha od koronavirusa

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Uprkos brojnim mjerama zaštite od koronavirusa, koje su na snazi u cijeloj BiH, u Mostaru mnogi žive kao da virus ne postoji, a da nije društvenih mreža i medija ne bi ni znali za pandemiju.

Dolaskom lijepog vremena ispunjene su gotovo sve terase kafića, kao i parkovi, šetališta i igrališta, a zaštitnu masku teško možete vidjeti, dok socijalna distanca i ograničen broj okupljanja kao da i nisu na snazi u Mostaru. Javna je tajna da kafićni i noćni klubovi rade bez ikakvih ograničenja.

Mnogi građani s kojima smo danas razgovarali na mostarskim ulicama su nam kazali kako žive bez straha od koronavirusa, jer su već stekli imunitet, a drugi ističu da su jednostavno postali umorni od maski i straha od života.

Mostarske studentice Marijana i Petra iz Livna su među mnoštvom mladih koji u gradu na Neretvi žive život kao da koronavirus ne postoji.

Kažu nam kako su već preboljele koronavirus i imaju antitijela kao i njihove porodice pa nemaju strah da će nekoga zaraziti ili biti zaražene, a time su za njih i mjere zaštite nebitne.

"Mi smo totalno isključeni kada je riječ o vijestima o koronavirusu, jer smo bili previše opterećeni tim. Imali smo već koronavirus, iako smo tada svi nosili maske, i uvjerili se da to nije strašno kako se pričalo, zato sada živimo život bez opterećenja i straha", kaže nam Marijana.

Petra dodaje kako su svjesne da ne mogu nikoga zaraziti niti biti zaražene prestale slušati vijesti i pratiti brojeve te kaže kako ne bi ni znale da je pandemija još prisutna da nisu aktivne na društvenim mrežama.

"Ne zanima nas koronavirus i živimo punim plućima", kažu mostarske studentice.

U razgovoru s njima saznajemo i kako se veliki broj njihovih prijatelja, koji čak nisu ni prebolovali koronavirus, više ne pridržava epidemioloških mjera, osim u javnim ustanovama, gdje je to obaveza.

"To je tema koja je zaista opterećavala sva društva, ali više gotovo niko o tome ne govori. Vratili smo se životnim temama", kaže nam veselo društvo u mostarskom gradskom parku.

Grupa mladića koje smo sreli na Španskom trgu nam kaže da su maske besmislene i da ne mogu zaštitit od virusa, a da uz to s maskama izgledaju smiješno. Jedan od njih dodaje kako u džepu uvijek ima masku jer je u pojedine ustanove zabranjen ulazak bez nje.

Zanimljivo je da i u javnom saobraćaju maske ne koristi gotovo niko osim vozača, iako je na autobusima istaknuta obavijest o obaveznom nošenju maske.

To je ono što ne razumiju ni Tatjana i njena prijateljica Koviljka iz mostarskog naselja Buna, koje su bile iznenađene tim da su, kako kažu, u autobusu bile gotovo jedine s maskom.

Bile su iznenađene i kada su sjele na klupu na gradskom šetalištu i vidjele da gotovo niko ne nosi masku, jer, kako tvrde, one redovno prate vijesti i znaju da je to obaveza svih građana.

"Treba nositi masku i šta god zdravstvena organizacija propiše svi trebamo raditi, jer jedno ćemo se tako riješiti koronavirusa", kaže Tatjana.

Njena prijateljica Koviljka dodaje kako nigdje ne ide bez maske, ali je zabrinjava što mnogi to ne poštuju.

"Kad uđem u autobus ili trgovinu pa vidim omladinu bez maske, nije mi drago, ali šta ja tu mogu. Moje je da ja poštujem izdate mjere i živim bez straha od zaraze", kaže nam Koviljka.

Iz Kriznog štaba HNK su nam kazali kako su zabrinuti zbog nepoštivanja mjera te stalno pozivaju građane na odgovornost i upozoravaju da su mjere zaštite još uvijek na snazi.