Sindikat
0

Kantoni se oglušili o zahtjeve sindikata obrazovanja

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH održao je sjednicu Predsjedništva na kojoj je razgovarano o realizaciji štrajka upozorenja održanog 6. novembra.

Na sjednici je utvrđeno da je štrajk proveden u svim srednjim školama u sedam kantona, a u jednom kantonu nije realiziran iz tehničkih razloga.

Sve aktivnosti provedene su u saradnji sa sindikatima koji predstavljaju zaposlenike, međutim vlade kantona nisu adekvatno odgovorile na postavljene zahtjeve.

Samo je Federalna vlada odgovorila na zahtjev sindikata i odredila Ismiru Kalkan, višeg stručnog saradnika Ministarstva za rad, za svog predstavnika u postupku mirenja, a Sindikat je predložio Velida Selmana, člana Glavnog odbora iz Sanskog Mosta, dok je neovisni član sa liste Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za Mirovno vijeće Emina Pandžo-Hasanbegović.

Mirovni proces na federalnom nivou će krenuti iduće sedmice, kada obje strane usaglase termin i postupak će trajati najduže pet dana.

„Kantonalne vlade su se potpuno oglušile o zahtjeve sindikata, ponijele se ignorantski i sve rade na razbijanju jedinstva Sindikata, kao i na umanjivanju prava za narednu budžetsku godinu zaposlenicima u obrazovanju, izjavila je Feni predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Dženana Tanović-Hamzić.

Zbog svega navedenog, Predsjedništvo Sindikata je donijelo odluku da će dati prostora kantonalnim vladama da naredne sedmice donesu konkretne poteze koji će biti u korist radnika.

Ponovni štrajk upozorenja najavljen je za srijedu, 26. novembra za zaposlenike koji rade u prvoj smjeni u periodu od 10 do 10.30 sati, a za zaposlenike koji rade u drugoj smjeni od 15 do 15.30 sati.

  • Zahtjevi Sindikata ostaju isti i oni se u osnovi odnose na usklađivanje plaća sa troškovima života, usklađivanje plaća sa porezom na dohodak, učestvovanje u izradi budžeta i rebalansa budžeta i pristupanje kvalitetnim izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora. Ukoliko ne bude rezultata sindikat ne isključuje ni radikalnije mjere, rekla je Tanović-Hamzić.