{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kantonalno vijeće SBiH-a pozvalo Harisa Silajdžića da se vrati na čelo stranke

25.4.2014. u 16:10
517
137
Kantonalno vijeće SBiH-a pozvalo Harisa Silajdžića da se vrati na čelo stranke
517
Kantonalno vijeće SBiH-a pozvalo Harisa Silajdžića da se vrati na čelo stranke
Haris Silajdžić (Foto: AFP)
Kantonalno vijeće Sarajevo Stranke za Bosnu i Hercegovinu uputilo je pismo Harisu Silajdiću u kojem ga poziva da se vrati u aktivni politički život u BiH te da ponovo zauzme svoju funkciju na čelu te stranke, saznaje Klix.ba.
U stranci očekuju da će Silajdžić ponukan njihovim pismom donijeti pozitivnu odluku, jer "još uvijek mu nije vrijeme za političku penziju".

Predsjednik Kantonalnog vijeća Sarajevo Omer Vatrić, za Klix.ba je potvrdio ovu informaciju. Iako se radi o kantonalnom ogranku stranke, Vatrić smatra da i u ostatku SBiH-a dijele isto mišljenje i žele Silajdžićev povratak.

"Zatražili smo od njega da se aktivno uključi sa svim svojim političkim kapacitetima u vođenju stranke i njenom daljnjem radu. Ne samo zbog stranke, nego i države. Budući da smo bili opozicija, nije bilo velikog prostora za aktivno djelovanje doktora Silajdžića. Sada se približavamo periodu kada su njegovi politički, ali i svaki drugi prioriteti potrebni Stranci za BiH, ali i cijeloj društvenoj zajednici zbog postojeće konstalacije političkih odnosa. Njegove političke i svake druge kompetencije u BiH su neophodne", izjavio je Vatrić za Klix.ba.

Haris Silajdžić je formalno još uvijek predsjednik Stranke za BiH. Na tu funkciju je ponovo izabran na Kongresu stranke 2011. godine. No, u martu 2012. godine Silajdžić se povukao iz aktivnog političkog života, a sve ovlasti predsjednika stranke je prenio na Amera Jerlagića.

"Ostatak stranke apsolutno dijeli naše mišljenje o Silajdžićevom povratku. S obzirom da smo mi kroz našu organizaciju u Sarajevu iskazali takvo mišljenje, vjerovatno će i druge organizacije unutar stranke", dodaje Vatrić.

Kantonalno vijeće je ovo pismo uputilo prije nekoliko dana, ali Vatrić kaže da još uvijek ne zna kakva će biti Silajdžićeva odluka.

"Što se tiče njegovog povratka na čelo stranke, mislim da to nije problem. Što se tiče inače konsultacija s njim i pomoći samoj stranci to nikada nije ni bilo upitno. Međutim, mi smatramo da je ipak neophodno da se on aktivno uključi u uređenjenje političkog sistema BiH. Na kraju krajeva, i period koji je pred nama zahtjeva njegovo aktivno djelovanje", ocijenio je Vatrić.

Silajdžić je Stranku za BiH osnovao 1996. godine. Do tada je bio u SDA. Osnivač SBiH-a nekoliko se puta povlačio i vraćao u aktivni politički život. Odlazio je 1999. i 2001. godine, a vraćao se 2002. i 2005. godine. Na općim izborima 2006. godine odnio je ubjedljivu pobjedu u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva, a stranka je osvojila dobar jako rezultat i uzela učešće u vlasti na svim nivoima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: