BiH
0

Kantonalno tužilaštvo pokrenulo istragu u slučaju Elektroprivreda BiH

Sarajevo-x.com
Kantonalni tužilac Branko Šljivar zatražio je istragu o stanju u Elektroprivredi BiH te je stoga dostavio zahtjev Finansijskoj policiji FBiH za prikupljanje određenih obavještenja koja se odnose na situaciju u vezi s Elektroprivredom BiH.

"U skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, a po određenim saznanjima da bi se moglo raditi o određenim zloupotrebama, Glavni kantonalni tužilac Kantona Sarajevo dostavio je zahtjev Finansijskoj policiji FBiH za prikupljanje određenih obavještenja koja se odnose na situaciju oko Elektroprivrede BiH, odnosno o ugovoru o strateškoj saradnji u vezi isporuke struje, gradnji i korištenju elektroenergetskih objekata u FBiH“, navodi se u saopćenju koje smo dobili iz ureda Glavnog kantonalnog tužioca Branka Šljivara.

U saopćenju se navodi da je ujedno od istog organa zatraženo da se dostave eventualna saznanja koja se odnose na eventualnu zloupotrebu u trošenju finansijskih sredstava od lica Uprave naftnih terminala u luci Ploče sa kojom raspolaže FBiH.

Nakon što Finansijska policija okonča svoju istragu, Tužilaštvo KS će odrediti dalji tok mjera, radnji i aktivnosti u navedenim slučajevima.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo uputio je jučer pismo kantonalnom tužiocu u Sarajevu Branku Šljivaru u kojem traži da izvrši uvid u kompletnu proceduru realizacije strateških projekata rekonstrukcije i investicija u elektroenergetski sektor Federacije BiH koje vode resorno ministarstvo i Vlada Federacije BiH.

"Svjedoci ste da se posljednjih dana vodi monstruozna medijska kampanja kojom se pokušava kriminalizirati procedura realizacije spomenutih projekata. Pozivam Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu da izvrši uvid u kompletnu proceduru i zakonitost postupka. I ja i svi uposlenici Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH stojimo Vam 24 sata na raspolaganju u pružanju svih potrebnih informacija i dokumentacije o projektima i proceduri.

Istovremeno, upućujem Vam molbu da na ovaj zahtjev reagirate brzinom značaja koji za Bosnu i Hercegovinu ima investicija od sedam milijardi maraka i osiguranje egzistencije preko osam hiljada rudara u Federaciji BiH, kako zbog sporosti procedure, strani investitori ne bi odustali od investiranja u naše strateške projekte", naveo je u svom pismu kantonalnom tužiocu ministar Hećo.