BiH
0

Kantonalni zavodi trebaju pozajmiti novac od Federalnog zavoda za zapošljavanje

FENA
Kantonalni zavodi za zapošljavanje koji nemaju dovoljno novca za isplatu septembarskih zakonskih prinadležnosti demobiliziranim borcima u Federaciji obratit će se na osnovu odluke Federalne vlade za privremenu pozajmicu Federalnom zavodu za zapošljavanje. Rok za ove aktivnosti je sedam dana od danas.

U narednih 15 dana federalni ministri finansija te rada i socijalne politike zajedno s resornim kantonalnim predstavnicima treba da nađu rješenje i ponude vladama način za servisiranje preostalih obaveza prema demobiliziranim borcima do kraja 2007.

"Paralelno s tim, svi zajedno treba da se uključimo u izradu projekta 'Jedan zakon - jedan fond'», izjavio je danas u Sarajevu federalni premijer Nedžad Branković.

Premijer, njegovi zamjenici i nekolicina federalnih ministara imali su naime danas sastanak s premijerima kantona u FBiH ili njihovim ovlašćenim zastupnicima. Sastanku su prisustvovali i predstavnici udruženja boraca demobiliziranih u armijskoj komponenti te u Hrvatskom vijeću obrane, pa su i oni pozvani da se uključe u aktivnosti vezane za projekt 'Jedan zakon - jedan fond', zamišljen kao objedinjavanje postojeća tri zakona u Federaciji koja reguliraju prava boračke populacije te formiranje jednog fonda za finansiranje.

Današnji sastanak je četvrti u nizu susreta predstavnika Federalne i kantonalnih vlada, osmišljenih s ciljem da spomenuti nivoi vlasti zajedničkim djelovanjem osiguraju jednaka prava građanima Federacije u domenima u kojima se pojavljuju kao sufinansijeri.

Dosad je najviše razgovarano o socijalnom, zdravstvenom i boračkom sektoru.

Premijer Zapadnohercegovačkog kantona Zvonko Jurišić kazao je novinarima da je danas bilo riječi i o potrebi reformi u zdravstvenom sektoru u Federaciji s ciljem da svi građani dobiju istovjetna prava u vidu osnovnog paketa zdravstvene zaštite, a u kasnijoj fazi da se razmišlja i o objedinjavanju zdravstvenih fondova.