BiH
0

Kantonalni vlastodršci: Žele televizije za vlastitu promociju, a novinare ne plaćaju

Piše: E. Gorinjac
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalni vlastodršci u Federaciji BiH žele svoje TV stanice kako bi im bila osigurana vlastita i promocija stranačkih interesa, ali kada treba platiti uposlenike tih medijskih kuća onda se najčešće čuje kako novca nema.

Ništa tu sporno ne bi bilo da novinari i ostali uposlenici ne jedu, da ne moraju platiti komunalije, da nemaju djecu... Međutim, kao i svi drugi imaju ove potrebe, a nerijetko im se dešava da su bez novca i pritom javno moraju hvaliti u svojim izvještajima upravo one koji im uskraćuju zarađenu plaću. U suprotnom, otkaz je najizglednija opcija.

Manje-više sve kantonalne televizije se suočavaju sa ovim problemima, a nezadovoljstvo je kulminiralo posljednjih dana na Drini i Uni, odnosno na RTV Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i na Radio-televiziji Unsko-sanskog kantona.

O vlasti sve najljepše

Kolege sa Goraždanske RTV posljednji novac su dobili u septembru. Radi se o pola plaće za taj mjesec, dok su oktobar, novembar i decembar, sudeći po odnosu kantonalne vlasti prema njima, trebali preživjeti od zraka. Osim toga, uposlenicima se prijeti otkazima te sa na njih vrše i druge vrste pritisaka.

Zaposleni na RTV Goržde su prošle godine u augustu održali štrajk, ali stvari su nakon toga postale još gore.

"Mi smo očito ovoj vladajućoj strukturi dobro stali na žulj. Nakon augusta se na nas samo pojačao pritisak, i finansijski i politički. U svemu tome pomogla im je bivša v. d. direktorica, a sadašnja glavna i odgovorna urednica Lejla Šivšić, koja je u to vrijeme provodila ciljeve političara, što radi i danas na tako odgovornoj funkciji kojoj očito nije dorasla. Nadali smo se da će nam biti bolje dolaskom novog direktora, međutim sam start novog rukovodstva nas je jako razočarao", kaže za Klix.ba Elma Geca, predsjednica Sindikata uposlenika RTV Goražde.

Novi direktor Mirsad Pjano je uposlenicima rekao da će dobiti januarsku plaću, jer je on došao na dužnost u januaru, a one iz prošle godine da će dobiti nekada kada bude novca.

"Direktor je rekao kako mi trebamo i moramo raditi da bi se svidjeli osnivaču. Mi znamo ko je naš osnivač, ali nismo tu zbog osnivača, već građana. U vrijeme kada je Šivšić bila direktorica dešavalo se da nakon nekog kritičkog, ali objektivnog priloga, nazovu nju i kažu joj da nećemo zbog tog i tog priloga dobiti plaću. Ovaj direktor to želi izbjeći, želi da nemamo takve priloge kako bi imali plaću, što je porazno", kaže Geca.

Novinari su također dobili zabranu od direktora Mirsada Pjane da na RTV Goražde govore o svojim problemima i da u upoznaju javnost s tim da im se duguju plaće. Pored toga, do uposlenika dolaze indirektne prijetnje da će dobijati otkaze. Sindikat RTV BPK Goražde odlučio je povodom najnovijih informacija novog menadžemnta, da plaće za prošlu godine mogu biti zamrznute, podići kolektivnu tužbu jer drugog izbora u trenutnoj situaciji nema. Pozvali su Skupštinu i Vladu da izvršavaju svoje obaveze, da se zaustavi pritisak i ugrožavanje novinarskih sloboda.

Nema plaće, nema političara na TV-u

RTV Unsko-sanskog kantona nije redovni budžetski korisnik. Naime, njim se uplaćuju grantovi, ali sve manji i manji. Takva situacija je trenutno 72 zaposlenih dovela u težak položaj.

"Nekada je taj grant bio milion i po maraka na godišnjem nivou. Prošle godine je to bilo 865.000 KM, a bilo je godina kada je to bilo i oko 400.000 KM. Tako su godinama nastajali naši problemi, pa je i firma dizala kredite da bi isplatila plaće. Bilo je čak i toga da smo potpisivali dobrovoljno da primamo minimalac. Sad je s tim dosta. Svaki mjesec smo u neizvijesnosti", kazala je za Klix.ba Šefika Memagić, predsjednica Sindikata RTV USK.

Uposlenicima RTV USK plaće gotovo redovno kasne, a to je i sada slučaj, jer se prvo čeka da se namire svi ostali budžetski korisnici, pa tek onda oni dođu na red. Uposlenici RTV USK traže da se za njih izdvoji iz budžeta 1,250.000 KM za godinu dana kako bi isplaćivali plaće i doprinose, a novac od marketinga se koristi za tekuće troškove.

Novinari ove TV kuće su 28. januara organizirali polusatni štrajk upozorenja, odnosno nisu emitovali centralnu informativnu emisiju Dnevnik u znak protesta.

U zavisnosti od toga kakva će biti njihova pozicija u budžetu, tako će i uposlenici u RTV USK reagirati. Ukoliko ne bude dovoljno novca za njih, kolege sa ove televizije razmišljaju o tome da jednostavno u svom programu ne daju prostor Skupštini i Vladi. Nema novca, nema izvještaja o njihovom radu, i to u izbornoj godini.