BiH
8

Kantonalni sud u Sarajevu raspisao potjernicu za Petkovićem zbog nedolazaka na ročište

Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu će donijeti naredbu za raspisivanje potjernice za Draganom Petkovićem, optuženim za zločin počinjen 1992. godine u sarajevskoj općini Centar, s obzirom da se više puta nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji.

Ranije je bila izdata naredba da Petkovića policija privede na ročište za izjašnjenje o krivnji, koje je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu bilo zakazano za danas. Sudska policija je obavijestila sudiju da optuženi nije pronađen na adresi.

"Nakon dostavljanja službenog izvještaja bit će donijeta naredba za raspisivanje potjernice, te rješenje o određivanju pritvora, jer je očito da se optuženi krije", rečeno je u Kantonalnom sudu.

Sudska policija je obavijestila Sud da se optuženi "javljao u ambulantu radi fizikalnog liječenja".

Petković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), psihički i fizički zlostavljao više zarobljenika u zatočeničkim objektima na području sarajevske općine Centar te učestvovao u ubistvu jednog zarobljenika, navodi BIRN BiH.

Na teret mu je stavljeno da je u junu i julu 1992., s drugim pripadnicima VRS-a, u naseljima Kromolj i Nahorevo civile udarao nogom, sajlom i palicom, maltretirao ih i oduzimao im novac i druge stvari.

On je optužen da je, kod prethodno iskopanog groba, s drugima pucao u civila I.K. iz sela Tihovići, čije je tijelo ekshumirano 2006. godine.

Petković je bio uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH 15. decembra prošle godine, a istog dana je i pušten. Predmet je proslijeđen Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Optuženi se 28. aprila također nije pojavio na izjašnjenju o krivnji, a njegova Odbrana je kazala da je u “teškom zdravstvenom stanju”.

Po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu izvršeno je vještačenje njegovog zdravstvenog stanja i utvrđeno je da je sposoban pratiti suđenje.

Izdato je rješenje da ga Sudska policija privede na ročište koje bilo zakazano za 1. juni 2016. godine, ali ga policija nije pronašla, pa je ponovo izdata naredba za privođenje na današnje ročište.