Zenicatrans
15

Kantonalni sud o suđenju Kasumoviću i drugima: Trebalo bi biti završeno do sredine godine

E. M.
Kantonalni sud u Zenici danas je održao konferenciju za medije na kojoj su iznijeli rezultate ostvarene u protekloj godini, a predsjednica Suda je najavila do sredine ove godine očekuju i presudu u slučaju Zenicatrans Fuad Kasumović i drugi.

Na konferenciji za medije je saopćeno da predmeti korupcije i organizovanog kriminala imaju prioritet u radu ovog suda i pod stalnom su pažnjom predsjednice suda na način da se prati rad na njima i insistira na što efikasnijem postupanju.

"U 2023. godini broj neriješenih koruptivnih predmeta prvostepenog i drugostepenog krivičnog referata na početku perioda je 5. Tokom godine sud je zaprimio 46 predmeta, riješena su 44 predmeta, dok je broj neriješenih predmeta na kraju perioda iznosio 7... Pred ovim sudom na dan 31. decembar 2023. godine otvorena su tri predmeta od kojih dva ispunjavaju kriterije korupcije visokog nivoa, a jedan predmetkriterije organizovanog kriminala visokog nivoa i svi se nalaze u K fazi", navodi se iz Kantonalnog suda.

Predsjednica Kantonalnog suda Snježana Čolaković je kazala da će predmet koji se odnosi na 11 osoba najvjerovatnije presudu dobiti sredinom godine.

"Ono što dobijemo moramo raditi efikasno. Predmet koji se odnosi za 11 lica, koji sudimo od februara 2022. godine, traje već godinu dana, a prema izjavi postupajućeg predsjednika vijeća, taj predmet bi se trebao završiti do sredine ove godine", kazala je Čolaković.