Proširenje Šestorke
129

Kantonalni odbor DF-a u Zenici večeras odlučuje o ulasku u koaliciju sa HDZ-om

E. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kantonalni odbor Demokratske fronte Zeničko-dobojskog kantona večeras će se sastati kako bi donijeli konačni stav o proširenju aktuelne većine i koalicije s HDZ-om.

Nakon što je Osmorka na višim nivoima vlasti formirala koaliciju s HDZ-om, kako se očekivalo, Hrvatska demokratska zajednica je očekivala i tražila da bude dio vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu gdje se nalaze tri za njih veoma bitne općine i to Žepče, Vareš i Usora.

Nakon održanog sastanka Šestorke koja predvodi većinu u Skupštini ZDK, Demokratska fronta večeras će održati sastanak nakon kojeg će donijeti svoju odluku o proširenju većine na "Sedmorku".

Međutim, sve to dolazi nakon što je Goran Bulajić, predsjednik KO DF ZDK, na ozvaničenju saradnje Šestorke kazao da ne žele HDZ u koaliciji u ZDK.

"HDZ je rekao da neće s DF-om i ne vidim razloga da mi želimo s HDZ-om. Za nas nije prihvatljivo da HDZ bude dio ove naše priče u ZDK", izjavio je Bulajić na konferenciji za medije kada je ozvaničena saradnja Šestorke u ZDK.

HDZ bi, kako saznajemo, ulaskom u većinu tražio i određena ministarstva, tako da će neke političke stranke morati napraviti ustupke po cijenu tri HDZ-ova zastupnika, a ko će na to pristati još nije poznato.

Ranije je Šestorka usaglasila da sve stranke moraju dati saglasnost o proširenju koalicije pa su sve oči večeras okrenute ka kancelarijama KO DF ZDK.

Kako saznajemo, ranije je SDA nudila DF-u saradnju pri zajedničkom sklapanju vlasti s HDZ-om, a tada zbog neusaglašenjh stavova HDZ-a i DF-a to nije realizirano. Pojedincima je bila i nepojmljiva koalicija s onima koji predsjednika stranke (DF) nazivaju nelegetimnim predstavnikom hrvatskog naroda.

Ipak, kako smo i ranije pisali, vlast je vlast, a koliko časti će biti, bit će poznato večeras ili najkasnije sutra.