BiH
6

Kantonalne vlasti o zapuštenosti šehidskih mezarja: Kišne padavine su doprinijele ubrzanom rastu trave

Piše: Am. Dž.
Foto: Press služba KS
Foto: Press služba KS
Fond memorijala redovno ulaže maksimalne napore na poslovima održavanja šehidskih mezarja u Sarajevu, saopšteno je danas iz Press službe Kantona Sarajevo.

Kantonalne vlasti su reagovale na tekst portala Klix.ba o veoma lošem stanju šehidskih mezarja u Sarajevu za čije je održavanje zadužena posebna institucija - Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, na čijem je čelu direktor Nurudin Džiho.

Kantonalne vlasti ističu da se redovna kosidba mezarja vrši "u skladu sa mogućnostima koje uslovljavaju vremenski uvjeti".

Napominju da je u proteklom periodu bio otežan terenski rad iz sljedećih razloga:

"Kišne padavine su doprinijele ubrzanom rastu trave na mezarjima i samim time težem košenju/održavanju, s obzirom da vlažna trava veće dužine usporava kosidbu. Naime, tom prilikom dolazi do 'pucanja' reznih žica u trimer-kosilicama, obzirom na dužinu, odnosno količinu travnatih vlati, te je neophodna opreznost i pažljiv rad prilikom upotrebe mašina. Prilikom rada, na još vlažnom terenu dolazi do 'lijepljenja' pokošene trave na nišane i santrače što ostavlja prirodne tragove zelene boje, zbog čega su dobivali primjedbe od strane članova šehidskih porodica s obzirom da nisu dovoljno upoznati sa navedenim detaljima."

Iz Press službe KS ističu da na području Kantonu Sarajevo postoji 47 mezarja i grobalja uz 15 spomen obilježja "i to samo sa četiri uposlenika zaduženih za ovu vrstu poslova".