{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kantonalna Vlada prihvatila ostavku Emira Zlatara i Upravnog odbora Fonda

F
16.8.2006. u 09:17
0
0
Kantonalna Vlada prihvatila ostavku Emira Zlatara i Upravnog odbora Fonda
0
Kantonalna Vlada prihvatila ostavku Emira Zlatara i Upravnog odbora Fonda
Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu ostavke predsjednika i članova Upravnog odbora i direktora Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo Emira Zlatara.
Vlada je naložila svim ministarstvima i drugim kantonalnim institucijama da daju punu podršku državnim organima koji provode istragu o terorističkom aktu podmetanje eksplozivne naprave na mezar Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju Kovači i izrazila spremnost da finansijski učestvuje u eventualnoj odluci nadležnih državnih organa o novčanoj nagradi za pružanje informacija koje bi dovele do otkrivanja počinilaca.

Vlada je također konstatovala da je u proteklom mandatnom periodu poduzela sve potrebne aktivnosti radi obezbjeđenja uvjeta za normalan rad i funkcionisanje Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS, i to u finansijskom pogledu (u periodu od 2003. do 2006. godine izdvojeno je više od 3.000.000 KM za izgradnju, održavanje i zaštitu Šehidskog spomen-mezarja „Kovači") tako i u organizacionom, odnosno segmentu kadrovske popunjenosti Fonda (odobren prijem 15 novouposlenih radnika).

U saopćenju sa jučerašnje vanredne sjednice Kantonalna Vlada je još jednom istakla da je putem Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS, a poslije povlačenja počasne straže Vojske Federacije BiH bila jedina instanca u BiH koja je imala aktivan i pozitivan odnos prema mjestu ukopa prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića na način preuzimanja protokolarno-počasnih aktivnosti na istom.

Upućena je inicijativa Vijeću ministara i Vladi Federacije BiH da hitno i u međusobnoj koordinaciji donesu odluku kojom bi se sistemski i trajno riješilo pitanje fizičkog osiguranja mezara prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te da o tome radi poduzimanja daljih aktivnosti u roku od 30 dana pismeno obavijeste Vladu Kantona Sarajevo.

Do konačnog očitovanja Vijeća ministara i (ili) Vlade Federacije BiH o preuzimanju nadležnosti nad trajnim fizičkim obezbjeđenjem mezara prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, naloženo je Fondu za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS i MUP-u KS da unutar svojih nadležnosti osiguraju dvadesetčetverosatno fizičko obezbjeđenje mezarja na Kovačima i Izetbegovićevog mezara, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Vlada je primila k znanju informaciju MUP-a KS s konstatacijom da MUP prije izvršenog terorističkog akta nije raspolagao bilo kakvim operativnim podacima koji bi ukazivali ili upućivali na pripremu i izvršenje terorističkog akta postavljanja eksplozivne naprave na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH.

Nalaže se MUP-u KS da u vezi s posljednjim dešavanjem poduzme sve potrebne mjere i aktivnosti radi obezbjeđenja adekvatnog sigurnosnog ambijenta na području Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na periode i lokalitete održavanja velikih kulturnih, sportskih i drugih manifestacija.

Vlada je primila k znanju informaciju Ministarstva za boračka pitanja, odnosno Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS o aktivnostima Fonda na zaštiti šehidskog mezarja Kovači i konstatovala da je informaciju potrebno sadržajnije obraditi i dopuniti u segmentu jasnog definisanja oblasti i pojma zaštite šehidskih mezarja i grobalja poginulih boraca.

Ministar za boračka pitanja zadužen je da putem Fonda za održavanje i zaštitu grobalja šehida i poginulih boraca KS, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša putem Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i ministar unutrašnjih poslova, da u roku od 60 dana izrade i realizuju projekte sanacije svih oštećenja nastalih usljed terorističkog čina na mezaru i turbetu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, kao i okolnih mezara; osvjetljenja kompletnog kompleksa šehidskog mezarja Kovači, a posebno mezara prvog predsjednika Predsjedništva BiH; elektronskog i fizičkog obezbjeđenja šehidskog mezarja Kovači te redefinisanja, odnosno tačnog definisanja modela zaštite šehidskih mezarja i grobalja poginulih boraca na području Kantona Sarajevo unutar zakonskih, osnivačkih i drugih akata Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS i MUP-a KS, saopćeno je nakon vanredne sjednice kantonalne Vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: