BiH
0

Kantonalna Vlada prihvatila ostavku Emira Zlatara i Upravnog odbora Fonda

FENA
Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu ostavke predsjednika i članova Upravnog odbora i direktora Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo Emira Zlatara.

Vlada je naložila svim ministarstvima i drugim kantonalnim institucijama da daju punu podršku državnim organima koji provode istragu o terorističkom aktu podmetanje eksplozivne naprave na mezar Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju Kovači i izrazila spremnost da finansijski učestvuje u eventualnoj odluci nadležnih državnih organa o novčanoj nagradi za pružanje informacija koje bi dovele do otkrivanja počinilaca.

Vlada je također konstatovala da je u proteklom mandatnom periodu poduzela sve potrebne aktivnosti radi obezbjeđenja uvjeta za normalan rad i funkcionisanje Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS, i to u finansijskom pogledu (u periodu od 2003. do 2006. godine izdvojeno je više od 3.000.000 KM za izgradnju, održavanje i zaštitu Šehidskog spomen-mezarja „Kovači") tako i u organizacionom, odnosno segmentu kadrovske popunjenosti Fonda (odobren prijem 15 novouposlenih radnika).

U saopćenju sa jučerašnje vanredne sjednice Kantonalna Vlada je još jednom istakla da je putem Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS, a poslije povlačenja počasne straže Vojske Federacije BiH bila jedina instanca u BiH koja je imala aktivan i pozitivan odnos prema mjestu ukopa prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića na način preuzimanja protokolarno-počasnih aktivnosti na istom.

Upućena je inicijativa Vijeću ministara i Vladi Federacije BiH da hitno i u međusobnoj koordinaciji donesu odluku kojom bi se sistemski i trajno riješilo pitanje fizičkog osiguranja mezara prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te da o tome radi poduzimanja daljih aktivnosti u roku od 30 dana pismeno obavijeste Vladu Kantona Sarajevo.

Do konačnog očitovanja Vijeća ministara i (ili) Vlade Federacije BiH o preuzimanju nadležnosti nad trajnim fizičkim obezbjeđenjem mezara prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, naloženo je Fondu za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS i MUP-u KS da unutar svojih nadležnosti osiguraju dvadesetčetverosatno fizičko obezbjeđenje mezarja na Kovačima i Izetbegovićevog mezara, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Vlada je primila k znanju informaciju MUP-a KS s konstatacijom da MUP prije izvršenog terorističkog akta nije raspolagao bilo kakvim operativnim podacima koji bi ukazivali ili upućivali na pripremu i izvršenje terorističkog akta postavljanja eksplozivne naprave na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH.

Nalaže se MUP-u KS da u vezi s posljednjim dešavanjem poduzme sve potrebne mjere i aktivnosti radi obezbjeđenja adekvatnog sigurnosnog ambijenta na području Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na periode i lokalitete održavanja velikih kulturnih, sportskih i drugih manifestacija.

Vlada je primila k znanju informaciju Ministarstva za boračka pitanja, odnosno Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS o aktivnostima Fonda na zaštiti šehidskog mezarja Kovači i konstatovala da je informaciju potrebno sadržajnije obraditi i dopuniti u segmentu jasnog definisanja oblasti i pojma zaštite šehidskih mezarja i grobalja poginulih boraca.

Ministar za boračka pitanja zadužen je da putem Fonda za održavanje i zaštitu grobalja šehida i poginulih boraca KS, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša putem Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i ministar unutrašnjih poslova, da u roku od 60 dana izrade i realizuju projekte sanacije svih oštećenja nastalih usljed terorističkog čina na mezaru i turbetu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, kao i okolnih mezara; osvjetljenja kompletnog kompleksa šehidskog mezarja Kovači, a posebno mezara prvog predsjednika Predsjedništva BiH; elektronskog i fizičkog obezbjeđenja šehidskog mezarja Kovači te redefinisanja, odnosno tačnog definisanja modela zaštite šehidskih mezarja i grobalja poginulih boraca na području Kantona Sarajevo unutar zakonskih, osnivačkih i drugih akata Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS i MUP-a KS, saopćeno je nakon vanredne sjednice kantonalne Vlade.