Kršenje moratorija
7

Kantonalna inspekcija: Na TVSA nezakonito je zaposleno 14 osoba

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Direktorici Televizije Sarajevo Edini Fazlagić zapaljen je automobil. Za to je okrivila bivšeg uposlenika, napomenuvši da je paljevina uslijedila nakon što je u medijima objavljen tekst o kršenju moratorija o zapošljavanju u ovoj televizijskoj kući.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove poslala je na upit Klix.ba detaljan odgovor u vezi sa ovim slučajem.

"Petodnevnim inspekcijskim nadzorima kantonalnog inspektora rada izvršenim u sjeduštu JP 'Televizija Kantona Sarajevo' konstatovano je da je poslodavac 11.01.2019. godine sa 14 radnika zaključio ugovore o radu na neodređeno vrijeme, za šta nije pribavio prethodnu saglasnost Vlade KS. Radni odnos sa navedenim brojem radnika zasnovan je na osnovu Odluke direktora o prijemu u radni odnos na neodređeno vrijeme lica koja su angažovana po osnovu ugovornog odnosa (ugovor o radu na određeno vrijeme, ugovor o djelu i autorski ugovor) u JP 'Televizija Kantona Sarajevo' najmanje dvije godine", stoji u odgovoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za Klix.ba.

Navode da je odluka donesena na osnovu Pravilnika o radu TVSA, ali da je u suprotnosti sa odredbama Zakona o radu.

"Citiranim članom Zakona o radu propisano je da se radni odnos zasniva zaključivanjem ugovora o radu, a nakon provođenja procedure prijema propisane pravilnikom o radu poslodavca, koja između ostalog podrazumijeva obavezu javnog oglašavanja za prijem u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, kao i u javnim preduzećima čiji je osnivač Federacija, kanton, grad ili općina", stoji u odgovoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Napomenuli su da je zbog nevođenja evidencija u skladu sa odredbama člana 43. Zakona o radu i angažovanja lica bez zaključenog ugovora o radu, inspektor djelovao izdavanjem prekršajnih naloga pravnom i odgovornom licu subjekta nadzora.

"Osim toga, izrečene su i upravne mjere, odnosno donesena rješenja kojima je poslodavcu naloženo i kojima se upozorava na pravilnu primjenu navedenih odredaba Zakona o radu. Prema mišljenju Federalnog ministarstva rada, odredba Zakona o radu ne pravi razliku u pogledu dužine trajanja ugovora o radu, te se obaveza javnog oglašavanja odnosi na zasnivanje radnog odnosa sklapanjem ugovora o radu i na određeno i neodređeno vrijeme", odgovorili su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Podsjetimo, direktorica TVSA Edina Fazlagić održala je danas konferenciju za novinare na kojoj je govorila o paljevini njenog automobila. Navela je da je automobil zapalio bivši uposlenik TVSA nakon teksta u medijima o kršenju moratorija o zapošljavanju u ovoj televizijskoj kući, što, kako je rekla, nije tačno.

Uz ostalo je kazala da su svi radnici koji se spominju dugi niz godina uposleni po raznim ugovornim osnovama u TVSA te se radilo o rješavanju njihovog statusa.