Zbog virusa
100

Kantonalna bolnica u Bihaću potpuno opremila i prilagodila infektivni odjel

FENA
Direktor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću Hajrudin Havić potvrdio je spremnost Odjela za infektivne bolesti za eventualni prijem i brigu o pacijentima, kojima zbog koronavirusa bude trebala hospitalizacija.

"Zgradu Odjela za infektivne bolesti u potpunosti smo opremili i prilagodili za eventualni prijem pacijenata s težom kliničkom slikom. Sada u svakom trenutku možemo na najadekvatniji način hospitalizirati 70 do 80 pacijenata. Imamo svu opremu, uključujući pet respiratora na odjelu, te dva pokretna respiratora. Možemo vrlo brzo doći i do još nekoliko ukoliko bude potrebe, a nadamo se da ćemo i od Federalnog kriznog štaba dobiti 10 respiratora koje smo tražili", istakao je direktor Havić.

Naglašeno je da trenutno nema hospitaliziranih pacijenata zbog koronavirusa, s obzirom da se i kod jedinog pozitivnog slučaja na području Unsko-sanskog kantona do sada radi o blažim simptomima bolesti.

"Moram napomenuti da je Kantonalna bolnica u Bihaću uvela poseban režim rada, te da se trenutno rade samo svi hitni slučajevi. Redovne kontrole su obustavljene do daljnjeg, međutim sve što se primi u bolnicu - to se i završi. Onkološki konzilij i odjel također funkcioniraju po sličnom sistemu, tako da će svi pacijenti koji su počeli s kemoterapijom, regularno je i završiti", dodao je Havić.

Iz Doma zdravlja u Bihaću još jednom je apelirano da svi građani s eventualnim simptomima bolesti, moraju ostati u izolaciju i telefonski kontaktirati dežurne službe.

"U slučaju da su osobe boravile na području zemalja s intenzivnom transmisijom koronavirusa ili bile u kontaktu s takvim licima, a osjećaju neke simptome, neophodno je da pozovu hitnu službu ili dežurni broj Doma zdravlja. U slučaju potrebe, sanitetsko vozilo dolazi po takve pacijente i transportuje ih u našu izoliranu ambulantu, gdje se obavlja ljekarski pregled i određuje dalje postupanje", riječi su direktorice Doma zdravlja u Bihaću Jasmine Ljubijankić.

Domovi zdravlja na području Unsko-sanskog kantona također su uveli posebne režime rada, s ciljem maksimalne protekcije osoblja i pacijenata.