{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kanton ukinuo grant Gradu Sarajevu

S
2.3.2009. u 14:50
0
29
Kanton ukinuo grant Gradu Sarajevu
0
Kanton ukinuo grant Gradu Sarajevu
Foto: Sarajevo-x.com
Gradonačelnik Alija Behmen oštro je reagovao povodom odluke kantonalnih vlasti da ukinu grant Gradu Sarajevu, a ovaj potez, prema njegovim riječima, kazna je za one građane koju su glasali za multietničko i proevropsko Sarajevo.
U obraćanju gradonačelnika Behmena, između ostalog se navodi:

"Kantonalna vlast sastavljena od nacionalističkih stranaka odlučila je da ukine grant Gradu Sarajevu i na taj način kazni one građane i građanke koji su na oktobarskim izborima dali svoj glas SDP-u i Našoj stranci i tako se jasno i glasno opredijelili za stvarno multietničko, istinski demokratsko i proevropsko Sarajevo.

Prošle godine, kada je na ovom mjestu sjedila SDA-ova gradonačelnica, Grad Sarajevo je od Kantona dobio grant u iznosu od skoro 10 miliona maraka. Ove godine, kada je po prvi put od rata na ovamo zahvaljujući Vašim glasovima formirana Gradska uprava bez nacionalističkih stranaka, Kanton je našem gradu potpuno proizvoljno i neodgovorno, taj grant zapravo ukinuo.

Potpuno sam svjestan, kao i svi građani i građanke ove zemlje, osim možda državnog premijera Nikole Špirića, da je globalna ekonomija u recesiji i da će godina koja je pred nama biti veoma teška. Prihvatio sam se ove časne funkcije potpuno svjestan da ćemo svi mi, građani i građanke Sarajeva, a pogotovo Gradska uprava morati stegnuti kaiš i sva raspoloživa finansijska i materijalna sredstva usmjeriti prema onim našim sugrađanima koji su ovom trenutku najranjiviji, dakle, prema djeci i socijalno ugroženima kategorijama društva.

Nacrt budžeta Kantona Sarajeva je neozbiljan i neodgovoran dokument, jer ugrožava ne samo egzistenciju naših građana i građanki nego i njihovo zdravlje i živote. Ovim potezom, izravno je dovedeno u pitanje daljnje postojanje glavnog grada Bosne i Hercegovine. Očito je da kantonalnim vlastima, SDA-u i SBiH ne treba glavni grad, jer je sve jasnije da im ne treba ni Bosna i Hercegovina i da su je spremni rušiti da bi izbjegli suočavanje sa posljedicama svoje katastrofalne vladavine.

Dragi sugrađani i sugrađanke, obavezujem se da mi u Gradskoj upravi Sarajeva nećemo sjediti mirno i gledati kako državne, federalne i kantonalne vlasti otimaju Vaš novac, novac poreskih obveznika i stavljaju ga u službu svojih stranačkih i drugih interesa. Ne pristajemo da šutimo i sjedimo skrštenih ruku, dok kantonalne, federalne i državne vlasti sebi kupuju službene automobile od skoro pola miliona maraka, a invalidima ukidaju pravo na golo preživljavanje. Mi na to, na takav odnos prema žiteljima Sarajeva, jednostavno ne pristajemo", stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: