Javna rasprava
2

Kanton Sarajevo višestruko kršio prava lokalne zajednice, ustavne reforme bi to promijenile

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Javna rasprava "Ustavne reforme u Kantonu Sarajevo - veliki uspjeh ili veliki neuspjeh?" održana je danas u Sarajevu, a sa skupa je poručeno da su reforme Ustava, odnosno amandmani na Ustav Kantona Sarajevo, vjerovatno najvažnije pitanje ovog mandata Vlade KS i Skupštine KS.

Ministar pravde KS Mario Nenadić kazao je da je riječ o vjerovatno najozbiljnijem zahvatu koji je poduzela Vlada, zajedno s nadležnim ministarstvima, a očekuje se da će krajem jula, odnosno početkom augusta, Skupština KS također razmatrati ove amandmane.

"Prema presudama Ustavnog suda Federacije BiH, a njih je ukupno 17, Kanton Sarajevo je višestruko povrijedio prava lokalne zajednice na lokalnu samoupravu i rezultat toga je najmanje 11 presuda koje se odnose direktno na povredu lokalne samouprave, a ima još 4-5 presuda koje se također odnose na neusaglašenost Ustava KS s Ustavom Federacije, Zakonom o principima lokalne samouprave i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi", kazao je Nenadić.

Dodao je da su imali više vrlo ozbiljnih pitanja koja je trebalo riješiti ovim amandmanima, a da su neka u okviru javne rasprave i procedura uspjeli realizirati.

"Naglasit ću one koje nismo uspjeli realizirati: to je proširenje teritorijalnog obuhvata grada. Grad će, prema onome kako sada stoji u amandmanima na ustav, ostati sa četiri općine, ostale općine, one koje su do sada bile izvan grada, nisu pokazale veliki interes za proširenje teritorijalnog obuhvata grada. To nema ozbiljne posljedice na cijepanje zajedničke komunalne infrastrukture, vodovoda, gradskog prijevoza, toplana...", rekao je Nenadić.

Istakao je da su uspjeli poredati čitav niz drugih pitanja i dobili široku podršku u okviru javne rasprave.

"Izmjene Ustava i Zakona o lokalnoj samoupravi u KS traju već 12-13 godina. Još 2006. godine donesen je Zakon o principima lokalne samouprave koji je u prijelaznim odredbama propisao da je obaveza u roku od 12 mjeseci usaglasiti kantonalne ustave i zakone s ovim zakonom. Do toga nikada nije došlo, isto kao što nikada došlo na 17 presuda Ustavnog suda", kazao je Nenadić.

Adis Arapović iz Centara civilnih inicijativa kazao je da su oni, uz podršku Ambasade Švicarske, domaćini skupa.

"Mi želimo s predstavnicima međunarodnih organizacija i relevantnih institucija podijeliti aktuelni trenutak ustavnih reformi u KS. Mislimo da je ovo jedna od najkrupnijih ustavno-pravnih reformi u Bosni i Hercegovini, zbog toga mislimo da bi ona trebala završiti na pozitivan način. Ne mislimo da bi ikome donijelo dobro da na bilo koji način zaustavi ovo", rekao je Arapović.

Dodao je da je neophodno jednoglasno podržati reforme i pozvao je sve političke stranke da podrže amandmane.

"Ove ustavne reforme vode ka poboljšanju javnih usluga u Kantonu Sarajevo i umanjuju mogućnosti za sukob nadležnosti", istakao je Arapović.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da sada očekuju implementaciju i usvajanje amandmana na ustav.

"Trebamo uspostaviti što bolju saradnju općina sa Kantonom Sarajevo. Svi zajedno možemo ponuditi puno bolji model funkcioniranja cjelokupnog sistema", kazao je Konaković.