{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kanton Sarajevo: Uspostavljen registar kontrole ispušnih gasova

F
15.12.2006. u 14:40
0
0
Kanton Sarajevo: Uspostavljen registar kontrole ispušnih gasova
0
Kanton Sarajevo: Uspostavljen registar kontrole ispušnih gasova
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo uspostavilo je Registar kontrole ispušnih gasova iz motornih vozila u cilju primjene Odluke o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, saopćeno je danas iz ovog ministarstva.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nakon što je konstatirano da su najveći uzročnici zagađenja zraka motorna vozila, propisana je obaveza za stanice tehničkog pregleda mjesečnog izvještavanja o izvršenoj kontroli koncentracije ispušnih gasova prilikom vršenja redovnih i vanrednih tehničkih pregleda.

Do sada je u saradnji sa Zavodom za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo izvršen unos i kontrola podataka dobijenih od svih 15 stanica i to za oktobar, od kada je počela teći zakonska obaveza.

Putem dostavljenih izvještaja je konstatirano da je tokom oktobra izvršen tehnički pregled 7.493 vozila. Budući da su za polovinu vozila podaci nepropisno dostavljeni, u Registar su uneseni podaci za 3.877 vozila.

Što se tiče mjerenja ispušnih gasova, ustanovljeno je da gotovo četvrtina, odnosno 803 vozila imaju nedozvoljene vrijednosti.

Dobijene podatke Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliši proslijedilo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, radi provjere da li su vozila kod kojih su utvrđene nedozvoljene vrijednosti registrovana, odnosno da li učestvuju u saobraćaju.

Ovo ministarstvo je ukupnu aktivnost na kontroli ispušnih gasova preduzelo na osnovu spoznaje da se tehnički pregledi ne vrše na zadovoljavajući i kvalitetan način, što za poslijedicu ima pogoršanje kvaliteta zraka, odnosno štetan utjecaj na ljudsko zdravIje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: