{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kanton Sarajevo: Uspostavljen registar kontrole ispušnih gasova

F
15.12.2006. u 14:40
0
0
Kanton Sarajevo: Uspostavljen registar kontrole ispušnih gasova
0
Kanton Sarajevo: Uspostavljen registar kontrole ispušnih gasova
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo uspostavilo je Registar kontrole ispušnih gasova iz motornih vozila u cilju primjene Odluke o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, saopćeno je danas iz ovog ministarstva.
Nakon što je konstatirano da su najveći uzročnici zagađenja zraka motorna vozila, propisana je obaveza za stanice tehničkog pregleda mjesečnog izvještavanja o izvršenoj kontroli koncentracije ispušnih gasova prilikom vršenja redovnih i vanrednih tehničkih pregleda.

Do sada je u saradnji sa Zavodom za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo izvršen unos i kontrola podataka dobijenih od svih 15 stanica i to za oktobar, od kada je počela teći zakonska obaveza.

Putem dostavljenih izvještaja je konstatirano da je tokom oktobra izvršen tehnički pregled 7.493 vozila. Budući da su za polovinu vozila podaci nepropisno dostavljeni, u Registar su uneseni podaci za 3.877 vozila.

Što se tiče mjerenja ispušnih gasova, ustanovljeno je da gotovo četvrtina, odnosno 803 vozila imaju nedozvoljene vrijednosti.

Dobijene podatke Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliši proslijedilo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, radi provjere da li su vozila kod kojih su utvrđene nedozvoljene vrijednosti registrovana, odnosno da li učestvuju u saobraćaju.

Ovo ministarstvo je ukupnu aktivnost na kontroli ispušnih gasova preduzelo na osnovu spoznaje da se tehnički pregledi ne vrše na zadovoljavajući i kvalitetan način, što za poslijedicu ima pogoršanje kvaliteta zraka, odnosno štetan utjecaj na ljudsko zdravIje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: