Nove informacije
244

Kanton Sarajevo preko UAE nabavlja 100 hiljada doza AstraZenecine vakcine

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Agonija u vezi s procesom imunizacije u Federaciji BiH trebala bi biti znatno umanjena ako Vlada Kantona Sarajevo uspije u namjeri uvoza 100 hiljada doza vakcina protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca.

Kako saznaje naš portal, vlasti u Kantonu Sarajevo uspjele su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osigurati kontingent od 100 hiljada doza vakcine kompanije AstraZeneca, a sada predstoji jednako težak proces uvoza i odobravanja u našoj zemlji.

Kako nam je rečeno, potrebno je naći modalitet uvoza, a onda će probati osigurati odobrenje za koje je nadležna Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ako se ove "formalnosti" uspiju riješiti u roku koji je prihvatljiv sarajevskoj vladi, ovo će biti prve doze vakcina koje će doći u Federaciju BiH, posebno kada je poznato da će preko sistema COVAX distribucija početi tek u martu.

Ovo se može tumačiti posebno u kontekstu današnje izjave premijera Edina Forte kako KS-u "treba 100.000 i možda još 100.000 doza da bismo krenuli u masovnu vakcinaciju".

"Kanton Sarajevo može nabaviti vakcine preko velefarmacija i mi trenutno pregovaramo za Oxford i Sputnik vakcine, ali nemamo još potvrđenu narudžbu", rekao je Forto danas medijima.

Britansko-švedska kompanija AstraZeneca vakcinu je razvila u saradnji s britanskim univerzitetom Oxford. Vakcina je odobrena u više od 50 zemalja, među kojima su Velika Britanija, Indija, Argentina i Meksiko.

O ovoj vakcini negativan stav iznijele su njemačke vlasti preporučivši je samo mlađima od 65 godina.

Također, kako saznajemo, Kanton Sarajevo određenim konekcijama preko Zagreba pokušava nabaviti određene količine ruske vakcine.