Danas Skupština
47

Kanton Sarajevo pred budžetom manjim za 160 miliona KM, da li su zastupnici dovedeni pred svršen čin

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Budžet Kantona Sarajevo za 2021. će prema prijedlogu biti manji za 160 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji i usvajat će se po hitnom postupku, zbog čega pojedini zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo negoduju navodeći da su dovedeni pred svršen čin.

"Neće biti mogućnosti da kao najveće zakonodavno tijelo u Kantonu Sarajevo utječemo na budžet i bojim se da se šalje loša poruka građanima", kazao je zastupnik Saveza za bolju budućnost u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić za Klix.ba.

Hitna sjednica na kojoj će se razmatrati budžet zakazana je za danas.

Korona i budžet

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 29. decembra 2020. godine, prihvaćen je Prijedlog odluke o privremenom finansiranju u Kantonu Sarajevo od 1. januara do 1. marta. Iznos novca koji se izdvaja iz budžeta se određuje na osnovu tromjesečnog prosjeka za prethodnu godinu.

Pandemija koronavirusa ostavila je značajne posljedice na priliv budžetskih sredstava u Kantonu Sarajevo što se najbolje oslikava kroz razliku prošlogodišnjeg budžeta u odnosu na prijedlog za 2021. godinu. U brojevima to okvirno izgleda ovako: 989 miliona KM bit će svedeno na 829 miliona KM.

Novi saziv Vlade KS, koji uglavnom čine ministri iz stranaka koalicione Četvorke, izglasani na sjednici Skupštine KS 5. januara, planirao je do 1. marta 2021. godine usvojiti novi budžet. Zato je odluka da se budžet usvaja po hitnom postupku izazvala svojevrsno iznenađenje, pa i negodovanje.

Nema opstrukcija

Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, izjavio je za Klix.ba da će budžet Kantona Sarajevo za 2021. biti manji za 160 miliona KM od prošlogodišnjeg, ali da zastupnici Saveza za bolju budućnost prilikom usvajanja neće praviti bilo kakve opstrukcije, proceduralne ili bilo kakve druge.

"Vidjet ćemo šta će se desiti do sjednice. Deplasirano je predviđati šta bi se moglo desiti. Mi ćemo se opredijeliti na temelju rasprava i onoga što će nam se prezentirati tog dana. Neće biti prostora da mi kao najveće zakonodavno tijelo utječemo na budžet, što praktično znači da će nam biti serviran", kazao je Marić.

Navodi da neće praviti bilo kakve opstrukcije zbog toga, ali da će svakako iznijeti svoja stajališta na sjednici.

"Bolje bi bilo da je omogućena javna rasprava od sedam dana nego nikako, ako mislimo da poštujemo zakonodavno tijelo koje je pretpostavljeno izvršnoj vlasti", zaključio je Marić.