Zdravstveno osiguranje
21

Kanton Sarajevo: Osiguranici imaju pravo na refundaciju novca za doplaćene pelene

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Portal Klix.ba je nekoliko puta pisao da se osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajeva već duže vrijeme susreću s problemom izdavanja manje količine pelena za odrasle u apoteci Bauerfeind od one koja je propisana na nalozima. ZZO KS je izdao upute za sve osiguranike kako da se ponašaju u ovoj situaciji.
Naime, početkom ove godine došlo je do promjene cijene pelena za odrasle u apoteci Bauerfeind te su osobe koje koriste ovo ortopedsko pomagalo bile primorane doplatiti određeni iznos kako bi dobile količinu koja je propisana na nalogu koji izdaje ZZO KS.

Iz apoteke Bauerfeind od početka nisu željeli komentirati ovaj slučaj, a u međuvremenu su iz ZZO-a KS poručili kako osiguranici imaju pravo na refundaciju novčanih sredstava ukoliko su izvršili doplatu.

Tačnije, Uredbom o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na korištenje medicinskih sredstava, endoproteza, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadomjestaka regulirani su uslovi i način ostvarivanja prava na korištenje medicinskih sredstava, endoproteza, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko protetskih nadomjestaka, koja se osiguranim osobama osiguravaju na osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Prema odredbama navedene uredbe utvrđeno je pravo osiguranika da medicinsko sredstvo mogu nabaviti ličnim sredstvima, uz mogućnost refundacije sredstava do iznosa koji plaća ZZO KS za predmetno medicinsko sredstvo.

"Shodno navedenom, ukoliko ugovorni isporučilac nije isporučio odobrenu količinu pelena (na osnovu potvrde), osiguranik ima mogućnost da ličnim sredstvima nabavi predmetno medicinsko sredstvo te da se obrati ZZO-u KS zahtjevom za refundaciju novca za onu količinu pelena koju ugovorni isporučilac nije u cijelosti isporučio. Slijedom izloženog, uz zahtjev je potrebno dostaviti originalni fiskalni račun o utrošenim sredstvima za predmetno medicinsko sredstvo", naveli su iz ZZO-a KS.

Oni dodaju kako su svi osiguranici prilikom preuzimanja bilo kojeg ortopedskog i drugog pomagala u obavezi da na poleđini Zp6.1 obrasca svojim potpisom potvrde njegovo preuzimanje, kako je propisano navedenom uredbom.

Osiguranicima koji su na poleđini Zp6.1 obrasca prilikom preuzimanja pelena svojim potpisom, kojim potvrđuju da su preuzeli pelene, naveli broj stvarno preuzetih pelena, a koji odstupa od broja koji ovjerava ZZO KS, sredstva će biti refundirana.

"Iako je redovna procedura da prilikom preuzimanja ortopedskog pomagala i drugih medicinskih sredstava svaki osiguranik svojim potpisom potvrđuje da je dobio odobreno medicinsko sredstvo i u odobrenoj količini, ZZO KS je dao upute o postupanju ili tačnije podsjetio osiguranike na njihovu obavezu kada se pojavi problem", istakli su iz ZZO-a KS.